KORONA POREMETILA PLANOVE

Neustavni Dan RS obilježava se danas, bez neukusne parade kiča

Takozvana "Skupština srpske republike u Bosni i Hercegovini", koja je prije 29 godina održana u Sarajevu, jedan je od prvih formalnih poteza tadašnjih republičkih i saveznih jugoslovenskih funkcionera iz reda Srba u okviru plana za razbijanje BiH

Piše: N. Ajnadžić

9.1.2021

Sa obilježavanja neustavnog Dana RS prethodnih godina. Arhiv

Neustavni Dan Republike Srpske obilježit će se danas. Ipak, zbog pandemije koronavirusa ove godine neće biti obilježeno tradicionalno, prema mišljenju mnogih, neukusnom paradom kiča.

Predsjednica manjeg bh. entiteta Željka Cvijanović ranije je najavila da će u Banskom dvoru biti održana svečana akademija, a da će, zbog pandemije koronavirusa, tradicionalni defile biti pomjeren za Vidovdan.


Jedan od prvih formalnih poteza

- Imat ćemo svečanu akademiju bez publike, ali u direktnom televizijskom prenosu - kazala je Cvijanović.

Naknadno je saopćeno da će biti održan muzički defile - koncert Policijskog orkestra MUP-a RS na relaciji Narodno pozorište - Palata Republike - Trg Krajine.

Takozvana "Skupština srpske republike u Bosni i Hercegovini", koja je prije 29 godina, 9. januara 1992. godine, održana u Sarajevu, jedan je od prvih formalnih poteza tadašnjih republičkih i saveznih jugoslovenskih funkcionera iz reda Srba a u okviru plana za razbijanje BiH i stvaranja „velike Srbije“.

Pokušaj stvaranja "velike Srbije"


Skupština održana u Sarajevu 9. januara, iako se ona formalno, prema mišljenjima stručnjaka, može smarati apsolutno nelegalnom, državnim udarom i početkom agresije na Bosnu i Hercegovini nije bila nikakav sudbinski datum već pokušaj tadašnjeg predsjednika Republike Srbije Slobodana Miloševića, koji je vodio glavnu riječ da nastavi sa realizacijom svog plana stvaranja „velike Srbije", a na osnovu Memoranduma SANU iz 1986. godine.

Ustavni sud BiH je 2016. godine donio odluku prema kojoj je obilježavanje 9. januara kao dana manjeg bh. entiteta neustavno.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.