KONAČNO

BiH posljednja kreće u direktnu nabavku vakcina

BiH će dobiti svoje vakcine početkom februara, rekao Tegeltija

Zijada Karić

U našu državu stiže 892.000 vakcina od tri proizvođača

Foto: Arhiv


Naša država, napokon, posljednja u Evropi, kreće u direktnu nabavku vakcina protiv koronavirusa. Da će BiH nabaviti vakcine, i to čak tri vrste, potvrdio je u ponedjeljak na sastanku predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je održao sastanak s predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem. Tema sastanka bila je nabavka vakcina.

Pokrenuti proceduru

 • Tegeltija: Drugi proizvođači

  Tegeltija: Drugi proizvođači

  Foto: Arhiv


- Dogovorili smo nabavku 892.000 vakcina, dvije vrste smo ugovorili s EU. BiH će dobiti svoje vakcine početkom februara. Opredijelili smo se za proces direktnih nabavki i od drugih proizvođača. Pokrenut ćemo proceduru direktne nabavke i vakcine “Pfizera”, ali i od ruskih proizvođača i vakcine koja dolazi iz Kine - rekao je Tegeltija. 

Jesmo li zakasnili s nabavkom vakcina, za „Avaz“ je potvrdio prof. dr. Jasenko Karamehić, imunolog koji je kazao kako za susjednim zemljama sigurno kasnimo.

Dobra vijest

 • Dr. Karamehić: Zakasnili smo

  Dr. Karamehić: Zakasnili smo

  Foto: Arhiv


- Oni već uveliko vakcinišu stanovništvo, a kod nas se tek nabavljaju. To je dovoljno da se vidi da kasnimo za susjednim zemljama. Međutim, što prije dođe vakcina, to će biti manje zakašnjenja. A da smo zakasnili, jesmo - kazao je dr. Karamehić. 

Istog mišljenja je i infektolog iz Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Ednan Drljević, koji naglašava da jesmo zakasnili, ali da je ipak dobra vijest da država napokon kao cjelina kreće u nabavku vakcina.

Vakcinisani imunitet stječu tek na proljeće

Dr. Karamehić je pojasnio kako će teći vakcinacija. 

- Ako vakcina dođe početkom februara, dok se distribuira, to je već kraj mjeseca. One se daju dvodozno i tu ode mjesec, pa stvaranje imuniteta traje od 5 do 6 sedmica, što znači da će prvi vakcinisani imunitet steći tek na proljeće. Ako se uspiju u ovoj godini vakcinisati dvije trećine stanovništva, možemo se nadati da će se pandemija zaustaviti i vratit ćemo se koliko-toliko normalnom životu - kazao je dr. Karamehić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na