SKUPŠTINA HNK

Žuljević: Zdravstveni radnici su nam bili heroji, sad su problem

Herceg zamolio novinare da ga novlašteno ne snimaju

S današenjeg zasjedanja Skupštine HNK. M.Smajkić

Piše: M. Smajkić

26.1.2021

Štrajk zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i njihova borba za novi kolektivni ugovor u fokusu su pojedinih zastupnika današnjeg zasjedanja Kantonalne skupštine, na čijem dnevnom redu, pak, nema ni slova o tome.

Aner Žuljević, zastupnik SDP-a kazao je novinarima kako će zatražiti od Kolegija da predstavnici svih parlamentarnih klubova posjete zdravstvene radnike u šatoru .

-Očigledno imamo problem sa izvršnom vlasti koja ne želi da ozbiljno pristupi problemu koji ima. Činjenica je da značajna sredstva iz budžeta odvajamo za bolnice i da ta sredstva mogu biti preesmjerena za realizaciju kolektivnog ugovora sa zdravstvenim radnicima. Znači, imamo novac, imamo sve preduslove da se dogovor napravi i ne znam šta je interes svega i kakav je sukob između ministra zdravstva i premijera, ali lične sujete i probleme moraju staviti iza svega, a u interesu zdravstvenih radnika. Bili su nam heroji prije osam mjeseci, danas su nam problem –rekao je Žuljević.



Žuljević: Problem sa izvršnom vlasti. M.Smajkić

Slaven Raguž, zastupnik HRS-a, također, je kazao da se na dnevnom redu današnjeg zajsedanja mora naći diskusija na temu sistema zdravstvene zaštite s posebnim aspektom na štrajk medicinara.

-Glavni prijedlog mora ići u smjeru da se naloži resornom ministru i premijeru, Nevenku Hercegu da već sutra sjednu s predstavnicima Sindikata zdravstvenih radnika. Zakon je jasan, poslodavac i ministarstvo se ne mogu miješati u sastav sindikata i u njihov rad. Oni moraju sjesti za sto i definirati stvari po pitanju njihovog kolektivnog ugovora –rekao je Raguž.

Raguž: Već sutra da sjednu sa Sindikatima. M.Smajkić

Šerif Špago, predsjedavajući Kantonalne skupštine je kazao da razgovori, odnosno, pregovori nemaju alternativu. On je pozvao Vladu HNK i resornog ministra, Gorana Opsenicu da konačno dogovore procedure pregovaranja.

Iako su novinari čekali premijera Hercega, s namjerom da dobiju njegov komentar o štrajku medicinara, ipak, on ih izbjegao ušavši na drugi ulaz.


Herceg: Bježao od novinara. M.Smajkić

Međutim, pred sami početak današnjeg zasjedanja, novinari su prišli Hercegu, koji je i zastupnik u Skupštini, s obzirom na to da je Vlada HNK još u tehničkom mandatu, ali je odmah, prije nego su oni bilo šta izustili, zatražio da prestanu „ s neovlaštenim snimanjem“.


Potom je na novinarsku konstataciju da izbjegava medije kazao da to ne čini, jer je „Vlada rekla sve što je imala po pitanju štrajka zdravstvenih djelatnika“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.