PREMIJERKA BPK

Obuća: Ovo vodi pravnoj anarhiji

Obuća očekuje da odluke o razriješenju dosadašnje ministrice, te imenovanju novog ministra unutrašnjih poslova BPK Goražde, koje su jutros proslijeđene kabinetima ministra i komesara policije, budu ubrzo provedene

Obuća: Ministru nije dozvoljeno da uđe u prostorije MUP-a BPK. Avaz

Piše: A. Bajramović

8.2.2021

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća očekuje da odluke o razriješenju dosadašnje ministrice, te imenovanju novog ministra unutrašnjih poslova BPK Goražde, koje su jutros proslijeđene kabinetima ministra i komesara policije, budu ubrzo provedene

Na sjednici u petak, kojoj su prisustvovali poslanici skupštinske većine predvođene sa SDA, smijenjene su ministrica Nizama Rišljanin, a za novog ministra unutrašnjih poslova imenovan Nermin Karišik, te zamjenica predsjedavajuće Skupštine Edita Velić i na ovu poziciju je imenovana Aida Sirbubalo. Poslanici opozicije smatraju da sjednica nije sazvana u skladu sa poslovnikom, te odluke koje su donešene smatraju nevažećim. BPK je trenutno jedini kanton sa dva ministra i dvije dopredsjedavajuće Skupštine.

- Prema mojim saznanjima novom ministru nije dopušteno da uđe u prostorije MUP-a. Mislim da se prije svega treba uraditi primopredaja i da će se to u dogledno vrijeme i uraditi, te da će on krenuti sa svojim redovnim radnim obavezama – kazala je Obuća.

Ovakvu situaciju ona smatra presedanom u dosadašnjoj praksi zakonodavne i izvršne vlasti. 

- Meni nije jasno zašto neko ne poštuje odluke koje su u skladu sa propisima i procedurama i sebi daje za pravo da nekom obavijesti proglašava da je neka odluka ništavna i da nije donesena u skladu sa zakonom. Smatram da to može uraditi samo nadležni sud u postupku koji je propisan. Ne bih željela da se ovakvo ponašanje nastavi jer ovo vodi pravnoj anarhiji i pozivam sve koji imaju 13 ruku u Skupštini da razriješe ovu dilemu, a ako nemaju da puste ovu Vladu da radi svoj posao, jer imamo puno posla koji je pred nama – dodaje Obuća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.