SARAJEVO

Halil Lagumdžija je novi predsjednik VSTV-a

Halil Lagumdžija je rođen 1960. godine u Rudom

E. Halimić
  • Halil Lagumdžija

    Halil Lagumdžija

    Foto: Sud BiH


Nakon tajnog glasanja na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH ustanovljeno je da je Halil Lagumdžija ima 8 glasova i izabran je za novog predsjednika ove institucije. 

Nakon što su objavljeni rezultati tajnog glasanja Lagumdžija je kazao da bi nastavio raditit u Vijeću u punom kapacitetu i da su rezultati bili drugačiji. 

- Dao bi sve od sebe da sarađujem sa nekim drugim predsjednikom. Očekujem od svih članova Vijeća da razmišljaju kao i ja na ovakav način, a ja ću sa svoje strane uložiti svoje ljudske i stručne kapacitete da ovaj ovo Vijeće radi kako je propisano zakonom i podzakonskim atima - istakao je Lagumdžija.

Halil Lagumdžija je rođen 1960. godine u Rudom. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1985. godine.

Kao dipl. pravnik počinje raditi u firmi “Poliester” Priboj- Srbija počev od 1986. godine. U periodu od marta 1994. do sredine oktobra 1995. godine obavljao je dužnost potpredsjednika i predsjednika Izvršnog odbora okruga Goražde. Na dužnost sudije Okružnog vojnog suda Goražde imenovan je 17.10.1995. godine i ovu funkciju je obavljao do osnivanja Kantonalnog suda Goražde 04.09.1996. godine, gdje je radio kao sudija sve do 30.06.2010. godine. Od oktobra 2001. godine do juna 2003. godine obavljao je dužnost predsjednika tog suda. Za sudiju Suda BiH imenovan je 27.05.2010. godine, a na dužnost je stupio 01.07.2010. godine. Za člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH izabran je od sudija Suda Bosne i Hercegovine.

U nastavku sjednice birat će se i potpredsjednici VSTV-a. Među kandidatima su Biljana Simeunović i Sanela Gorušanović-Butigan, dok je za stalnog člana Vijeća predložen Selim Karamehić.

NA VRH

Podijeli članak na