PORUKE

Čović pisao Incku, Nelsonu, Satleru i Kavalek: SDA u srcu Hercegovine nameće antihrvatsku histeriju

Spriječite hibridne pokušaje uvođenja tročlanog gradonačelništva u Mostaru, poručio je Čović

E. H.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a Dragan Čović

Foto: Arhiv


Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a Dragan Čović ponovo je pisao predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, a zbog aktuelne situacije u vezi izbora gradonačelnika Mostara i prijedloga o rotirajućem gradonačelniku.

Čović je na početku pisma visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku (Inzko), Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH Johanu Satleru (Johann Sattler), američkom ambasadoru Eriku Nelsonu (Eric) i šefici Misije OSCE-a u BIH Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec), podsjetio da je građanima Mostara 20. decembra 2020. godine, nakon 12 godina omogućeno ostvarenje temeljnog prava na demokratski izbor predstavnika u gradsku vlast, kao i da je ranije upozoravao na indicije o mogućoj ugrozi izbornog procesa u Mostaru, zbog čega je pozivao na prisustvo predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Protuzakonito djelovanje

- Vaša prisutnost i budnost u tom smislu su nam potrebne i dalje, jer samim izborom nisu riješena sva pitanja koja se nepravedno stavljaju na teret ovom gradu i svim njegovim građanima. Vjerujemo kako je težište protuzakonitog djelovanja usmjereno protiv hrvatskih političkih subjekata, a samim tim i protiv građana hrvatske nacionalnosti Grada Mostara. U korist opcija predvođenih Strankom demokratske akcije (SDA), koje po oprobanom receptu anithrvatske histerije i kampanje, nametanjem apsurdne „probosanske“ denominacije u srcu Hercegovine na sve moguće načine pokušavaju uspostaviti jednonacionalnu vlast i uništiti bilo kakvu perspektivu i nadu u svjetliju budućnost u ovom gradu - napisao je između ostalog Čović.

Dodao je da je na djelu klasičan primjer mimikrije, gdje se stranački nacionalistički ciljevi nastoje predstaviti kao nešto posve drugo, dok u stvarnosti potiču najdublji razdor i podjele s kojima je nužno konačno prestati.

- Međutim, posljednja događanja u Mostaru ponovno su nas uvjerila da to nije slučaj. Svjedoci smo kako se beskrupulozno nastavljaju kršiti i dezavuirati sva pravila i zakoni u nastojanjima da se za Mostar pritiscima i iznudama nametnu nova „rješenja“, koja nemaju nikakvog statutarnog niti zakonskog uporišta. Najnoviji primjer je uvjetovanje nastavka procesa izbora gradonačelnika, koji je vrlo jasno proceduralno definiran, uvođenjem „tročlanog gradonačelništva“, jedne izrazito čudne hibridne forme koju ne poznaju lokalna vladavina niti koncept dobrog upravljanja – naveo je.

Prema njegovim riječima, postavlja pitanje šta je stvarni cilj tako nerazumnog djelovanja i ozbiljnog osporavanja uspostave gradske vlasti, nakon toliko godina njezinog nepostojanja, koje su ostavile dubok ožiljak na tkivu grada koji vapi za dogovorom, harmonijom, razvojem i europeizacijom.

Dublje podjele

Smatra da jedini ishod mogu biti daljnje blokade, dublje podjele i potpuna disfunkcionalnost gradske uprave.

- To je neprihvatljivo jer nije u skladu s očekivanjima građana niti je to ono što oni zaslužuju. Stoga čvrsto smatram kako ne smijemo ustuknuti pred retrogradnim pokušajima da se na svaki mogući način osujeti legitimna izborna volja građana Mostara i blokira proces izbora gradonačelnika, a samim tim i uspostavu funkcionalne gradske vlasti. Nalazimo se u jednom kritičnom trenutku kada je veoma važno da se zajednički očitujete o nestatutarnim i u zakonima neutemeljenim političkim zahtjevima, potpuno neprihvatljivim kao mehanizam uvjetovanja u postupku dovršenja izbornog procesa u Gradu Mostaru, na zadovoljstvo i za dobrobit svih njegovih građana. Nadam se da uviđate svu štetnost takvog nastojanja kao i potrebu da se odlučno osude i osujete - poručio je Čović.

Istakao je da Mostar konačno ima konstituisano Gradsko vijeće od 35 vijećnika, kojem preostaje da hitno završi proces izbora gradonačelnika kako bi se izbjegli pokušaji daljnjih blokada i dezavuiranja izborne volje svih žitelja Mostara.

- Sljedeći korak je izbor gradonačelnika na način kako je propisano zakonom i procedurama, i nikako drugačije. Pomozite nam u ovom ključnom trenutku da spriječimo institucionalnu tiraniju i haos, koji mogu proizaći iz nerazumnih uvjetovanja i osporavanja implementacije volje građana na održanim izborima - zaključio je Čović.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na