PROBLEMI

Zbog tužbi radnika GRAS-u blokirani računi

Budžet KS od prošlogodišnjeg manji za 160 miliona KM

GRAS se guši u milionskim dugovanjima. Avaz

Piše: A. Nalo

16.2.2021

Zbog tužbi radnika, koje su došle na naplatu, ponovo je blokiran račun preduzeća GRAS. To je dodatno napravilo probleme ovoj kompaniji koja se godinama guši u milionskim dugovanjima. Iz Uprave preduzeća, kao i uvijek do sada, spas vide u Vladi Kantona Sarajevo, koja bi trebala osigurati dodatnih 3,5 miliona KM za rješavanje ovog problema. Međutim, ovaj put naišli su na tvrd orah.


Dinamika plaćanja

Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS, kazao je da je budžet KS od prošlogodišnjeg manji za 160 miliona KM. On je rekao da dodatnih izdvajanja neće biti osim onih koji su predviđeni budžetom. U Vladi KS očekuju da neka rješenja ponudi i GRAS, koji treba što prije uraditi sistematizaciju u preduzeću.

Iz GRAS-a smatraju da se treba napraviti novi sporazum s Vladom KS, koji treba obuhvatiti sve tužbe radnika. Također, treba dogovoriti i dinamiku plaćanja u skladu s trenutnom situacijom.


Muminović: Podržati dogovor. Avaz

Pomoć od 35 miliona KM


- Problemi se gomilaju već od 2015. godine. Upitna je isplata plaća, kupovina nafte, ne možemo izmirivati obaveze prema dobavljačima... Ako se nešto ne poduzme, nećemo moći raditi i saobraćaj može stati. Spremni smo da podržimo svaki dogovor Uprave i Vlade KS – kazao je za „Avaz“ Amir Muminović, predsjednik Sindikata radnika GRAS-a.

Iz budžeta Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, a koji iznosi 100.547.091 KM, najviše novca prema raspodjeli bit će dato na subvencije za javni prijevoz i pokriće akumuliranog gubitka GRAS-a od 21.000.000 KM te za pokriće akumuliranog gubitka ovog preduzeća 14.000.000 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.