APEL VLASTIMA

Nezavisni blok: Barem pripremajte kapacitete za vakcinisanje

Pozvali su Vijeće ministara i nadležne institucije da ubrzaju proces nabavke vakcina, da bi vakcinacija mogla početi

Aida Baručija. Arhiva

A. K.

18.2.2021

Nezavisni blok poziva nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini na svim nivoima da počnu sa pripremama za vakcinisanje i mobilizacijom svih kapaciteta potrebnih da se vakcinisanje protiv COVID-19 virusa, navodi se u saopćenju.

Iako je Vijeće ministara zakazalo u procesu nabavke i nije izvjesno kada će prve vakcine doći u našu zemlju, potrebno je učiniti sve što je potrebno da njihovu isporuku dočekamo spremni za proces vakcinisanja.

Ministarstvo se oglušilo na apele

Iz Nezavisnog bloka podsjećaju da su još u avgustu upozoravali Vijeće ministara i druge nadležne da blagovremeno poduzmu sve što je potrebno da Bosna i Hercegovina ne zakasni sa nabavkom vakcina onda kada one budu dostupne, ali Vijeće ministara se i u ovom slučaju oglušilo na apele.

- Zato smo sada u situaciji da imunizacija u svijetu traje već dva mjeseca, susjedne zemlje vakcinišu svoje građane još od decembra a građani Bosne i Hercegovine doslovno umiru zbog nesposobnosti i nezainteresiranosti vlasti koju su birali – naveli su.

Pozvali su Vijeće ministara i nadležne institucije da ubrzaju proces nabavke vakcina, da bi vakcinacija mogla početi.

- Da bismo koliko-toliko ublažili zaostatak za ostatkom svijeta, da bismo sačuvali što više života i pomogli našoj ekonomiji da smanji zaostatak kojeg će u startu imati za regionom i svijetom kada dođe period otvaranja, pozivamo Vijeće ministara i druge nadležne da što prije mobiliziraju i organizuju sve kapacitete koji mogu ubrzati proces vakcinacije, kad i ako nekad uspiju nabaviti vakcine – poručuju iz Nezavisnog bloka.


Učimo iz tuđih grešaka

Zastupnica Nezavisnog bloka u Parlamentarnoj skupštini BiH Aida Baručija podsjeća da je proces vakcinacije složen i zahtjevan.

- Iskustva iz drugih zemalja nas upozoravaju kako je proces vakcinacije složen i zahtjevan. Mnoge zemlje koje su dobile vakcine imaju probleme sa loše organizovanim procesom vakcinacije i moramo učiti iz njihovih grešaka. Moramo razmišljati unaprijed i ne moramo pasti baš na svakom ispitu kojeg ova pandemija stavi pred nas - poručuje Baručija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.