ZABRINJAVAJUĆE

Britanski soj koronavirusa širi se u BiH

Razloga za paniku nema, ali ni za preveliko opuštanje, kaže prof. dr. Teufik Goletić

N. Ajnadžić

Prvi slučaj pronađen kod stranog državljanina

Foto: Agencije


Pogoršanje situacije

Prof. Goletić kaže kako PCR testovi mogu detektirati i ove mutirane sojeve.

- Mi na Veterinarskom fakultetu obavezno uključujemo i R i E gen, koji su, također, specifični za SARS-CoV-2 viruse. Niti jedna infekcija, bez obzira na to je li varijantni ili klasični soj koji smo do sada imali, neće ostati nedeterminiran, ali postoji opasnost da laboratoriji koji zasnivaju svoje rezultate samo na jednom ili dva gena propuste neke od pozitivnih slučajeva. Govorimo primarno o PCR testu, koji je zlatni standard u odnosu na antigenske - kazao je Goletić.

  • Goletić: PCR testovi mogu  detektirati mutirani virus

    Goletić: PCR testovi mogu detektirati mutirani virus

    Foto: Arhiv


Daljnja evolucija

Dodaje da je njegova preporuka, a siguran je da će biti i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, da se, gdje god je moguće, radi testiranje koje targetira najmanje tri gena.

- Razloga za paniku nema, ali se plašim da razloga za preveliko opuštanje ima još manje. Nažalost, to može dovesti do daljnje evolucije virusa, rekombinacija, što može promijeniti potpuno tok pandemije u negativnom smislu - istakao je Goletić.

Šta je kolektivni imunitet

- Standardne epidemiološke mjere su ključne još određeno vrijeme dok se ne izgradi, uvjetno rečeno, kolektivni imunitet. Ali, napomenut ću, kolektivni imunitet ne znači samo antitijela već i ćelijski imunitet, ali i određeni način ponašanja ljudi - ističe prof. dr. Teufik Goletić.

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na