MOLI GRAĐANE ZA POMOĆ

Sebija Izetbegović: Pritisak na KCUS ozbiljno bolesnih raste

Naši uposlenici sa mikrobiologije-dijagnostička disciplina, izolovali su novi soj virusa tzv. britanski soj, rekla Izetbegović

Izetbegović: 33 uposlenika KCUS-a su pozitivna na koronavirus. Arhiv

A. J.

26.2.2021

U klinikama KCUS-a smještena su 144 bolesnika sa kliničkom slikom Covid-19, a 27 je izrazito teških bolesnika u intenzivnim njegama. Na Podhrastovima je 90 bolesnika, a 17 u intenzivnoj njezi, piše Hayat.ba.

Sa današnjim danom 33 uposlenika KCUS-a su pozitivna na koronavirus, a 18 u izolaciji. Ukupno 254 uposlenika su danas s posla odsutna po osnovu bolovanja.


- S obzirom na činjenicu da u KCUS-u imamo i 301 uposlenika sa invalidnošću druge kategorije, to je ukupno 554 uposlenika koji ne mogu dežurati. Pritisak na KCUS ozbiljno bolesnih raste pa molim građane da budu strpljivi i disciplinovani da bi mi mogli pružiti adekvatnu uslugu svima kojima je potrebna.

Činjenica je da je porast zaraženih i bolesnih veći, vjerovatno će i rasti, ali je važno da ne bude naglog priliva prevelikog broja bolesnih - kazala je za Hayat.ba prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

Zamolila je sve građane da pomognu da prođu kroz ovaj treći val što je moguće bezbolnije, da propisno nose maske pokrivajući nos i usta, da često peru ruke, izbjegavaju svaku vrstu okupljanja, prozrače često prostorije u kojima borave.

- I zdravstveni radnici se razbolijevaju u većem broju pa molim da nam pomognete u pokušaju  da zaštitimo sistem od koga svi bolesnici ovise, i oni koji trebaju liječenje, a nisu Covid bolesnici, i odrasli i djeca. Također, obavjestavam sa su naši uposlenici sa mikrobiologije-dijagnostička disciplina, izolovali novi soj virusa tzv. britanski soj. Od 18 uzoraka naših bolesnika kod 15 je izolovan taj novi, mutirani soj – kazala je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.