LJEPOTE BIH

Pješčane piramide - djelić Kolorada na istoku Bosne

Erozijom tla i pod utjecajem agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiša i jakih vjetrova nastale su figure zanimljivih oblika

Piše: Alen Bajramović

28.2.2021

Remek-djelo prirode. A. BAJRAMOVIĆ

Lokalitet Pirin do i selo Daničići kod Foče stoljećima kriju prirodni, geomorfološki fenomen ovog kraja.

Kriju, jer staru cestu u podnožju prelijepih pješčanih piramidakoja je nekada povezivala Foču i Sarajevo, već decenijama koriste samo stanovnici ovdašnjih sela, a i njih je sve manje.


Moćna ruka

A nakon što starim, uskim, krivudavim i oštećenim putem iz pravca Foče krenete ka Daničićima, na devetom kilometru ćete pomisliti da je neka moćna, nevidljiva ruka u bosanske šume spustila djelić Kolorada.

Zbog činjenice da pješčane piramide postoje još samo u Đavoljoj Varoši u Srbiji, Dolomitima u Italiji, rumunskoj Valcei i američkom Koloradu, ovaj dio fočanske općine mnogi su nazvali „bosanski Kolorado“.


- Ovaj jedinstveni geomorfološki fenomen nastajao je dugim nizom godina. Erozijom tla i pod utjecajem agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiša i jakih vjetrova nastale su figure zanimljivih oblika. Proces erozije traje i danas, tako da one ne nestaju, već rastu i dostižu visinu do 20 metara - kazali su nam u Turističkoj organizaciji Općine Foča.


Pješčane piramide na lokalitetu Pirin do i selo Dinčići. A. BAJRAMOVIĆ

Postavljanje putokaza ka pješčanim piramidama, izgradnja vidikovca za one koji žele napraviti lijepe fotografije, te biciklističke staze, ali i interesiranje medija u posljednjih desetak godina, rezultiraju rastom broja posjetilaca.

Sam izgled piramida, ali i strujanje vjetra između njih te čudni zvuci koje proizvodi stoljećima daju materijal i za brojne priče, legende i vjerovanja u narodu ovog kraja.

Neki vjeruju da piramide ovaj kraj štite od vremenskih nepogoda, ali prema priči koju su nam kazivali mještani, piramide su i nastale za vrijeme jedne oluje. U potpuno vedrom danu jedan od mještana je krenuo kositi, stigao je u planinu i legao da predahne. Na nebu se pojavio samo jedan oblačak i začuo se glas: „Ustani, zar nećemo sutra prati Kuta i Daničiće!?“ Tada se, kažu, desilo ogromno nevrijeme tokom kojeg se na Pirinom dolu zemlja urušila, a iz nje su izronile piramide.


Stare više od 200 godina

Pješčane piramide se prvi put spominju još u vrijeme Austro-Ugarske Carevine. Austrougari su, vidjevši pješčane piramide, pomjerili dionicu puta koji se gradio prema Kalinoviku na drugo mjesto.

Stare su više od dvije stotine godina. Još prije skoro 60 godina na ovom mjestu filmska industrija bivše Jugoslavije snimala je film o partizanskom komandantu Ramizu Lešiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.