DIREKTOR WHO

Gebrejesus: Bosna i Hercegovina mora potpisati ugovore

Moraju se potpisati sporazumi o obeštećenju i odgovornosti sa proizvođačima vakcina

Tedros Adhanom Gebrejesus, direktor WHO-a. Agencije

A. Č.

2.3.2021

Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus), direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), razgovarao je danas sa predsjedavajućim Miloradom Dodikom i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem u vezi s isporukom vakcina koje je naša zemlja naručila preko COVAX mehanizma.

Gebrejesus je ponovio da Bosna i Hercegovina, odnosno ministrica Ankica Gudeljević i Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje je kontakt za isporuku vakcina preko COVAX mehanizma, treba GAVI dostaviti potpisane ugovore, a koje je GAVI dostavio 22. februara.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije podsjetili su da sve zemlje učesnice u COVAX mehanizmu, moraju potpisati sporazume o obeštećenju i odgovornosti sa proizvođačima vakcina, da su ti sporazumi isti za sve države.

Ministarstvo civilnih poslova proslijedilo je prošle sedmice dokumentaciju entitetima, a u ovom momentu nije poznato da li su oni potpisali, odnosno dali saglasnost i kada će ta dokumentacija biti proslijeđena GAVI-ju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.