SITUACIJA ALARMANTNA

Zasjeda Vlada Kantona Sarajevo: Da li će "lockdown" biti produžen?

Situacija u Kantonu Sarajevo je veoma složena i zabrinjavajuća

Sarajevo u "lockdownu". Avaz

Piše: D. H.

14.3.2021

Vlada Kantona Sarajevo večeras hitno zasjeda. Razlog je - pogoršana epidemiološka situacija u ovom kantonu u okviru pandemije COVID-19. Vlada zasjeda još od 14 sati danas vezano eventualni lockdown i mjere. Sjednica i dalje traje. 

Kako saznajeno, pored Vlade i Skupština KS bi trebala da organizuje hitnu sjednicu, da se sazove do srijede, ali postoji mogućnost da će se već sutra  održati. 

Situacija u Kantonu Sarajevo je veoma složena i zabrinjavajuća, poručili su nadležni, s obzirom da je prosječni dnevni broj zaraženih 602, a testira se oko 1.500 uzoraka svaki dan.

Istovremeno u dvije bolničke ustanove, KCUS i Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", kapaciteti su ispunjeni skoro do posljednjeg mjesta što već danima pali dodatni alarm cijeloj situaciji. Jutros je bilo hospitalizirano 469 pacijenata.

Zabrinjava i veliki broj zaraženih medicinskih radnika što dodatno usložnjava rad. Opterećeni su i domovi zdravlja koji vrše testiranje građana pored primarne zdravstvene usluge.

Mnogi građani se pitaju koliki će zaista rezultat dati dvodnevni lockdown i da li je bilo potrebno zatvaranje na cijelu sedmicu kako bi se pokušao presjeći lanac prijenosa i širenja koronavirusa. 

Podsjetimo, studiji koju je izradio sarajevski krizni štab zaključeno je da je izuzetno povećana izloženost populacije britanskom i njemu sličnim sojevima koji ima sposobnost bržeg i efikasnijeg vezivanja za receptore na humanim ćelijama. To izaziva brze širenje i ozbiljnije simptome.

Širenju simptoma je doprinijela prohodnost Kantona Sarajevo (porozne granice), otvorenost za turizam i nepridržavanje epidemioloških mjera.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.