NASTAVAK SUĐENJA

Zašto je ponuda "Kanada" završila na Sebijinom stolu

Vlada Federacije BiH odbila respiratore koji su bili jeftiniji i bolji

Novalić: Ponude stizale na Vladu. Avaz

Piše: M. Aščić

7.4.2021

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje u predmetu „Respiratori“, u kojem su za korupcijsku aferu tešku 10,5 miliona KM optuženi Fadil Novalić, premijer FBiH, i još tri osobe. Na prošlom ročištu svjedočila je Bahra Džaka, uposlenica u Uredu optuženog Novalića, koja je znala za sve ponude koje su stizale na Vladu, a među njima i one „Srebrene maline“ Fikreta Hodžića.

Osim Hodžića i Novalića, optuženi su i Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a, te Jelka Milićević, ministrica finansija u Vladi FBiH. Džaka je, odgovarajući na pitanje tužioca, a čemu se odbrana žestoko usprotivila, priznala da je bila upoznata s drugom ponudom za respiratore, osim Hodžićeve. Prezentirana joj je poruka koju je poslala Novaliću:

”Dobro jutro, ponuda Kanada je jučer otišla u 8 i nalazi se na stolu profesorice Izetbegović”, na što Novalić odgovara sa “Ok”, a u nastavku piše “Otišlo Fikretu, sve ok”.

Ona je kazala da je taj papir greškom otišao u KCUS sa stola Novalića, putem kurira. No, prema informacijama „Avaza“, to nije tačno. Sve ponude koje su stigle, pa i „Kanada“, koja je došla nekoliko dana poslije Hodžićeve, prosljeđivane su Sebiji Izetbegović, kako bi vidjela o kojim je respiratorima riječ.

No, ponuda ''Kanada'' bila je jeftinija i ona se odnosila na respiratore namijenjene za liječenje Covid pacijenata s CE oznakom. Međutim, ta ponuda je u startu odbijena, a što tužioci imaju i napismeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.