ZANIMLJIVA OSOBA

Romo iz Fojnice samouk naučio svirati 20 muzičkih instrumenata

Preko 50 godina sa Katicom u skladnom braku

Hazim Čukle

U naselju Otigošće, koje je udaljeno desetak kilometara od Fojnice, živi 72-godišnji Janjko Petrović Romo. Romo živi sa suprugom Katicom i preko pedeset godina su u skladnom braku. Oboje su u penziji i imaju troje djece, šestero unučadi i dvoje praunučadi.

Međutim, ono što Janjko Petrovića Romu izdavaja od ostalih ljudi jeste što je zanimljiva osoba, voli šalu, a čak svira na nekoliko muzičkih instrumenata. Kaže nam, ima ih dvadesetak.

Čuvao ovce

- Počeo sam svirati sa šest godina frulu i dvojnice dok sam čuvao ovce i samouk sam naučio nekoliko muzčkih instrumenata. Kad sam otišao na odsluženje vojnog roka u Kičevu u bivšoj Jugoslaviji i tu sam imao prijatelja Živojina Nikolića koji me nakon odsluženja vojnog roka pozvao da idem kod njega u Njemačku da radim. Otišao sam 1969. godine i tamo sam svirao za naše radnike koji su se nalazili na privremenom radu u Njemačkoj. Tamo sam i oženio svoju Katicu i evo preko 50 godina smo u skladnom braku. Moglo se dobro i zaraditi od svirke, znao sam za noć sviranja dobiti 700 njemačkih maraka, prisjeća se Janjko Petrović Romo.

Prema njegovim riječima, uvijek je volio i šalu.

- Dok bi bila pauza u sviranju zabavljao sam ljude, sjećam se kako sam im nabrajao ovako – „Ja sam djete i tako se osjetim, za ženama sam znao da puno letim, sve su lijepe ni jedna mi ne smeta, obilazio sam ih ko pčela od cvijeta do cvijeta. Uvjek su mi žene u pameti, mjenjao sam ih ko opanak na peti, kad ih vidim igraju mi damari ko drva na kamari. Uvjek sam bio u ćošku, nisam im nikad bio na trošku“ - nabraja Petrović.

Iskreno kaže da je malo ko volio žene kao on i da nema ljepših žena kao kod nas u Bosni.

- Trinaest godina sam u penziji i imam jedan hobi - sakupljam kape. Imam ih sada preko 200 komada iz raznih država i sve različite, kaže Janjko Petrović Romo i dodaje:

Sakuplja i olovke

- Sakupljam hemijske olovke, upaljače, muzičke kasete, stare predmete... da malo se zabavim u penzionerskim danima. Imam jednu gitaru staru preko 100 godina, također imam šešir star preko 150 godina, dobio ga od rođaka koji živi u Getingenu u Njemačkoj, a on ga dobio iz Teksasa. Imam stari kantar koji vaga do 200 kilograma ali u okama, davao mi je čovjek za njega 1.000 maraka, nebi ga dao ni za toliko eura, tačan ko apotekarska vaga. Posjedujem staro zvono, dobio iz Švicarske, a nosile su ga krave koje su se bole na koridama. Imam preko 20 muzičkih instrumenata samih frula desetak vrsta. Za blagdan volim da imam najtvrđa jaja, vješt sam probrati tvrda kuckajući o zub, hvali se ponosno na kraju Janjko Petrović Romo.

NA VRH

Podijeli članak na