RAMAZAN U HERCEGOVINI

Ef. Bilalić: U ovim odabranim danima molimo za zdravlje svih

Ovo je mjesec posta, kojim kao posebnim vidom ibadeta, čisti duša i tijelo od raznih dunjalučkih nečistoća, kaže ef. Fazlagić

Gacko: Prva teravija klanjana sinoć. P. Mucović

Piše: P. Mucović

13.4.2021

Hafiz Sadik ef. Fazlagića iz Trebinja kazao je da i ove godine mjesec ramazan dočekan u specifičnim i neizvjesnim okolnostima, zbog pandemije koronavirusa koja još uvijek uzima veliki danak brojnim porodicama.

- Imajući u vidu da je mjesec ramazan, mjesec neizmjerne Allahove milosti, oprosta i bereketa koje On Uzvišeni spušta na Svoje robove, da je to mjesec u kojem je prva trećina rahmet – Allahova dž.š. milost, druga magfiret – oprost od grijeha, a treća oslobođenje od džehennemske vatre, to je prilika da kroz iskrene i raznovrsne ibadete budemo od onih koji će biti u okrilju Njegove milosti i zadovoljstva - izjavio je ef. Fazlagić.

Podijeljena halva

Podsjetio je da ramazan, prije svega, mjesec posta, kojim kao posebnim vidom ibadeta, čisti duša i tijelo od raznih dunjalučkih nečistoća, a da nagradu za post daje samo Uzvišeni.

- Svim vjernicima, a posebno onima sa područja Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, kako u našoj domovini BiH, tako i širom svijeta, želim hairli i berićetne ramazanske dane, sa dovom Allahu dž.š. da ih zajedno provedu u zdravlju i rahatluku i pokornosti samo Njemu Uzvišenom - zaključio je ef. Fazlagić.

Na području MiZ Gacko i Bileća prva teravija klanjana je u Kuli Fazlagića, a hanuma Šaćira Habul sinoć prije teravih namaza podijelila je klanjačima tradicionalni slatkiš halvu.

Sadet ef. Bilaić, glavni imam MIZ Gacko i Bileća, je podsjetio da je ovo drugi ramazan koji se dočekuje u okolnostima pandemije COVID-19, i da, na žalost, postoje ljudi koji još uvijek nisu ni svjesni problema ni stanja u kojem se nalazi društvo u borbi sa ovom zaraznom infekcijom.


Utjeha i olakšanje

- Kada su u pitanju ljudsko zdravlje i život, oni su prioritet u islamu. S toga smo iščekivali i radovali se ramazanu još više u nadi da ćemo u njegovim mubarek noćima i danima naći utjehu i olakšanje. U ovim odabranim danima molimo za zdravlje i pokažimo svoju veliku zahvalnost svima koji nam pomažu da se sačuvamo raznih virusa i bolesti. Ovo je mjesec pomaganja onima koji su u potrebi i iskoristimo tu priliku na najbolji način. To je nešto što nas čini sretnima i zadovoljnima - naglasio je ef. Bilalić.

Teravih-namaz će se u vrijeme Ramazana klanjati u svim džamijama MIZ Trebinje prema već utvrđenom rasporedu, a pomoćnik-teravih imam je Tarik Buljubašić.

Na području MIZ Gacko i Bileća teravih namaz će se klanjati u svim obnovljenim džamijama i mesdžidu, a pomoćnika za ovaj ramazan nema zbog epidemiološke situacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.