PRVOMAJSKI PRAZNICI

Bez roštilja na Vrelu Bosne, Stojčevcu, Bijambarama...

Ne smije biti velikih okupljanja, kaže Osman Delić

A. Nalo

Prošle godine na nekim izletištima bilo dozvoljeno roštiljanje

Foto: Avaz


Ove godine na izletištima koja se nalaze u zaštićenim područjima, kao što su Vrelo Bosne, Bijambare, Stojčevac, Skakavac, Trebević i Bembaša, građanima neće biti dozvoljeno da za prvomajske praznike raspale roštilj i okupe se u većem broju.

Za „Avaz“ je to potvrdio Osman Delić, direktor JU Zaštićena prirodna područja KS.

Ograničene posjete

- Do ove godine pravili smo izuzetke i dozvoljavali da se za praznike, osim na Vrelu Bosne, koriste roštilji koji su odignuti od zemlje. Međutim, s obzirom na to da epidemiološka situacija nije povoljna, izričita je naredba da toga ovaj put ne smije biti zbog mogućih velikih okupljanja - rekao je Delić.

Oni koji se odluče posjetiti Bijambare mogu uživati u vožnji vozom i obilasku pećina po kojima je ovo područje prepoznatljivo. I na ovoj lokaciji bit će ograničene posjete po turama.

  • Osman Delić i Arman Šarkić

    Osman Delić i Arman Šarkić

    Foto: Ilustracija


Krivulja u padu

- Da sve protekne u najboljem redu, na terenu će biti povećan broj nadzornika prirode koji će biti zaduženi da nadgledaju poštuju li se odluke. Na ovaj način izbjeći će se eventualni požari. Za poštivanje epidemioloških mjera bit će zaduženi Covid redari - naglasio je Delić.

Arman Šarkić, član Kriznog štaba Kantona Sarajevo, kaže da su na terenu pokazatelji dobri te da je pandemijska krivulja u padu.

- S obzirom na to da nam dolaze praznici, moramo biti veoma oprezni. Ne trebamo prokockati dobru situaciju i dobre rezultate. I u narednom periodu moramo držati brojke pod kontrolom - ističe Šarkić.

Inspektori na terenu

Posla će imati i kantonalni inspektori koji će, prema riječima Vildane Brdarić, portparola KUIP-a, biti na terenu tokom praznika.

- Provodit će kontrole u oblastima radnih odnosa kako bi se radnicima koji rade na dane praznika omogućilo uvećanje plaće. Osim toga, predmet nadzora bit će i poštivanje higijensko-epidemioloških mjera u skladu s važećim naredbama kriznih štabova i zaključcima Vlade KS, kao i propisi čiju primjenu nadziru tržišno-turistički inspektori - istakla je Brdarić.

Više o temi Osman Delić

ZAŠTIĆENA PODRUČJA KS
Na Bijambarama zaledila jezera
NA VRH

Podijeli članak na