APEL CRVENOG KRIŽA FBIH

Među prioritete u vakcinaciji uvrstiti volontere i osoblje Crvenog križa i višestruke dobrovoljne davaoce krvi

Napominju da volonteri i osoblje Crvenog križa kroz mobilne timove od samog početka pandemije kroz razne vrste pomoći i usluga pružaju podršku starijim i drugim visokorizičnim osobama

A. Ka.

Pomažu ljudima

Foto: Crveni Križ FBiH


Crveni križ Federacije BiH (CK FBiH) kao dio Društva Crvenog križa BiH uputio je apel nadležnim institucijama da se među prioritete u vakcinaciji uvrstiti volontere i osoblje Crvenog križa i višestruke dobrovoljne davaoce krvi.

CK FBiH se, kako navode, u skladu sa svojom krovnom organizacijom Međunarodnom Federacijom društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) zalaže za jednakost pri vakcinaciji.

- Dakle, neophodno je raditi na jednakosti i dostupnosti vakcina svima i svuda. Imajući u vidu, situaciju u našoj zemlji Crveni križ FBiH u potpunosti podržava aktuelni plan imunizacije u Federaciji prema kojem su u vrhu prioriteta zdravstveni radnici i drugo zdravstveno osoblje.

Istovremeno, Crveni križ Federacije BiH apeluje na nadležne institucije na nivou Federacije i svih kantona da se u spisak prioriteta za vakcinaciju uvrste volonteri i osoblje Crvenog križa, koji daju značajnu podršku zdravstvenom sistemu učestvujući u samom procesu vakcinacije, te višestruki dobrovoljni davaoci krvi – stoji u saopćenju CK FBiH.

Napominju da volonteri i osoblje Crvenog križa kroz mobilne timove od samog početka pandemije kroz razne vrste pomoći i usluga pružaju podršku starijim i drugim visokorizičnim osobama.

- Također, već tri godine koliko traje migrantska kriza u našoj zemlji radimo sa migrantima, kako u kampovima tako i van kampova širom FBiH. U duhu solidarnosti i humanosti te u skladu sa svojim mandatom i misijom osoblje i volonteri Crvenog križa i u budućnosti će biti na usluzi građanima – saopćili su iz CK FBiH.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na