APEL CRVENOG KRIŽA FBIH

Među prioritete u vakcinaciji uvrstiti volontere i osoblje Crvenog križa i višestruke dobrovoljne davaoce krvi

Napominju da volonteri i osoblje Crvenog križa kroz mobilne timove od samog početka pandemije kroz razne vrste pomoći i usluga pružaju podršku starijim i drugim visokorizičnim osobama

Pomažu ljudima. Crveni Križ FBiH

A. Ka.

4.5.2021

Crveni križ Federacije BiH (CK FBiH) kao dio Društva Crvenog križa BiH uputio je apel nadležnim institucijama da se među prioritete u vakcinaciji uvrstiti volontere i osoblje Crvenog križa i višestruke dobrovoljne davaoce krvi.

CK FBiH se, kako navode, u skladu sa svojom krovnom organizacijom Međunarodnom Federacijom društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) zalaže za jednakost pri vakcinaciji.

- Dakle, neophodno je raditi na jednakosti i dostupnosti vakcina svima i svuda. Imajući u vidu, situaciju u našoj zemlji Crveni križ FBiH u potpunosti podržava aktuelni plan imunizacije u Federaciji prema kojem su u vrhu prioriteta zdravstveni radnici i drugo zdravstveno osoblje.

Istovremeno, Crveni križ Federacije BiH apeluje na nadležne institucije na nivou Federacije i svih kantona da se u spisak prioriteta za vakcinaciju uvrste volonteri i osoblje Crvenog križa, koji daju značajnu podršku zdravstvenom sistemu učestvujući u samom procesu vakcinacije, te višestruki dobrovoljni davaoci krvi – stoji u saopćenju CK FBiH.


Napominju da volonteri i osoblje Crvenog križa kroz mobilne timove od samog početka pandemije kroz razne vrste pomoći i usluga pružaju podršku starijim i drugim visokorizičnim osobama.

- Također, već tri godine koliko traje migrantska kriza u našoj zemlji radimo sa migrantima, kako u kampovima tako i van kampova širom FBiH. U duhu solidarnosti i humanosti te u skladu sa svojim mandatom i misijom osoblje i volonteri Crvenog križa i u budućnosti će biti na usluzi građanima – saopćili su iz CK FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.