VREMEPLOV

Na današnji dan: Rođen američki filmski glumac Geri Kuper

Na današnji dan 2016. godine u Banjoj Luci otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija

Fu. M.

Geri Kuper

Foto: Arhiv


Na današnji dan 2016. godine u Banjoj Luci otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija.

Džamija Ferhadija izgrađena je 1579. kao zadužbina Ferhat-paše Sokolovića. Minirali su je srpski ekstremisti 7. maja 1993.

1663. U Londonu otvoreno prvo pozorište pod pokroviteljstvom kralja Charlesa II.

1682. Umro ruski car Fjodor III Aleksejevič Romanov, a na prijestolje je došao Petar I (Petar Veliki).

1727. Na osnovu dekreta ruske carice Katarine I, Jevreji su protjerani iz Ukrajine.

1832. Bavarski princ Otto von Wittelsbach izabran je za kralja Grčke, koja je Londonskim ugovorom proglašena za kraljevinu.

1901. U Heleni u Montani rođen američki filmski glumac Gary Cooper, dobitnik Oscara za filmove “Narednik Jork” i “Tačno u podne”.

  • Žak Širak postao predsjednik Francuske

    Žak Širak postao predsjednik Francuske

    Foto: Agencije


1928. U Velikoj Britaniji starosna granica izbornog prava žena snižena sa 30 na 21 godinu.

1939. Njemačka i Italija sklopile politički i vojni savez (Osovina Berlin - Rim). Kasnije se tom savezu pridružio i Japan.

1943. Savezničke snage u Drugom svjetskom ratu zauzele Tunis i Bizertu na sjeveru Afrike.

1945. Potpisivanjem dokumenta o bezuslovnoj kapitulaciji Njemačke završen je Drugi svjetski rat. Dokument su u Remsu potpisali feldmaršal Alfred Jodl u ime Wehrmachta i general-pukovnik Bedell Smith u ime američkih i britanskih snaga. Francuski i ruski oficiri bili su svjedoci. Dokument o okončanju rata potpisan je 9. maja u Berlinu.

1960. Leonid Brežnjev je na mjestu predsjednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a zamijenio maršala Klimenta Vorošilova.

  • 2001. Nekoliko hiljada demonstranata spriječilo postavljanje kamena temeljca za obnovu porušene džamije Ferhadije u Banjoj Luci

    2001. Nekoliko hiljada demonstranata spriječilo postavljanje kamena temeljca za obnovu porušene džamije Ferhadije u Banjoj Luci

    Foto: Avaz


1995. Na predsjedničkim izborima u Francuskoj Žak Širak (Jacques Chirac) pobijedio je socijalističkog kandidata Lionela Jospina.

1996. Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Haagu počelo je suđenje bosanskom Srbinu Dušanu Tadiću, prvo suđenje za ratni zločin poslije Nirnberga i Tokija. Osuđen na 20 godina zatvora.

1997. Vlada SAD osudila je Švicarsku zbog prihvatanja zlata i dragocjenosti od žrtava holokausta za vrijeme Drugog svjetskog rata.

1999. Papa Ivan Pavao II posjetio je Rumuniju, kao prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji je, poslije hiljadugodišnjeg raskola, posjetio neku pravoslavnu zemlju.

2001. Nekoliko hiljada demonstranata spriječilo postavljanje kamena temeljca za obnovu porušene džamije Ferhadije u Banjoj Luci. Demonstranti srpske nacionalnosti napali Medžlis IZ-a i držali zatočenim domaće i međunarodne zvaničnike koji su željeli prisustvovati ceremoniji postavljanja temeljca. Povrijeđeno je više od 30 osoba, među kojima Cazinjanin Murat Badić, koji je od povreda zadobijenih u ovom incidentu kasnije preminuo.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na