VREMEPLOV

Na današnji dan: Rođen američki filmski glumac Geri Kuper

Na današnji dan 2016. godine u Banjoj Luci otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija

Geri Kuper. Arhiv

Fu. M.

7.5.2021

Na današnji dan 2016. godine u Banjoj Luci otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija.

Džamija Ferhadija izgrađena je 1579. kao zadužbina Ferhat-paše Sokolovića. Minirali su je srpski ekstremisti 7. maja 1993.

1663. U Londonu otvoreno prvo pozorište pod pokroviteljstvom kralja Charlesa II.

1682. Umro ruski car Fjodor III Aleksejevič Romanov, a na prijestolje je došao Petar I (Petar Veliki).

1727. Na osnovu dekreta ruske carice Katarine I, Jevreji su protjerani iz Ukrajine.

1832. Bavarski princ Otto von Wittelsbach izabran je za kralja Grčke, koja je Londonskim ugovorom proglašena za kraljevinu.

1901. U Heleni u Montani rođen američki filmski glumac Gary Cooper, dobitnik Oscara za filmove “Narednik Jork” i “Tačno u podne”.

Žak Širak postao predsjednik Francuske. Agencije

1928. U Velikoj Britaniji starosna granica izbornog prava žena snižena sa 30 na 21 godinu.

1939. Njemačka i Italija sklopile politički i vojni savez (Osovina Berlin - Rim). Kasnije se tom savezu pridružio i Japan.

1943. Savezničke snage u Drugom svjetskom ratu zauzele Tunis i Bizertu na sjeveru Afrike.

1945. Potpisivanjem dokumenta o bezuslovnoj kapitulaciji Njemačke završen je Drugi svjetski rat. Dokument su u Remsu potpisali feldmaršal Alfred Jodl u ime Wehrmachta i general-pukovnik Bedell Smith u ime američkih i britanskih snaga. Francuski i ruski oficiri bili su svjedoci. Dokument o okončanju rata potpisan je 9. maja u Berlinu.

1960. Leonid Brežnjev je na mjestu predsjednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a zamijenio maršala Klimenta Vorošilova.

2001. Nekoliko hiljada demonstranata spriječilo postavljanje kamena temeljca za obnovu porušene džamije Ferhadije u Banjoj Luci. Avaz

1995. Na predsjedničkim izborima u Francuskoj Žak Širak (Jacques Chirac) pobijedio je socijalističkog kandidata Lionela Jospina.

1996. Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Haagu počelo je suđenje bosanskom Srbinu Dušanu Tadiću, prvo suđenje za ratni zločin poslije Nirnberga i Tokija. Osuđen na 20 godina zatvora.

1997. Vlada SAD osudila je Švicarsku zbog prihvatanja zlata i dragocjenosti od žrtava holokausta za vrijeme Drugog svjetskog rata.

1999. Papa Ivan Pavao II posjetio je Rumuniju, kao prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji je, poslije hiljadugodišnjeg raskola, posjetio neku pravoslavnu zemlju.

2001. Nekoliko hiljada demonstranata spriječilo postavljanje kamena temeljca za obnovu porušene džamije Ferhadije u Banjoj Luci. Demonstranti srpske nacionalnosti napali Medžlis IZ-a i držali zatočenim domaće i međunarodne zvaničnike koji su željeli prisustvovati ceremoniji postavljanja temeljca. Povrijeđeno je više od 30 osoba, među kojima Cazinjanin Murat Badić, koji je od povreda zadobijenih u ovom incidentu kasnije preminuo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.