NA LICU MJESTA

Krivokapić: Sarajevo je slično Nikšiću, saradnja je preduslov da bude svima bolje

Put do Šćepan polja mora biti prioritet i Vijeća ministara i naše vlade, rekao je Krivokapić

Krivokapić i Tegeltija: Moramo učiniti ove prostore drugačijim. Fena

Piše: A. Čengić

24.5.2021

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić nakon današnjeg sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom u Sarajevu, kazao je da je ovo njegova prva bilateralana posjeta regionu. Kazao je da je Sarajevo slično NIkšiću.

- Raduje me činjenica da sam kao vojnik bio prisutan ovdje za vrijeme ZOI-ja. Imao sam tada zadovoljstvo da dobivamo piće, a ne znam ko ga šalje. Na svakom koraku dijelim i pričam o takvom iskustvu. Prvi kontakt vlade s Vijećem ministara treba da nas sve vrati na vrijeme kada nismo gledali ni ko smo ni šta smo. Takav susret je bio i danas. Moramo da sarađujemo. Saradnja je preduslov da bude svima bolje - rekao je Krivokapić.

Kazao je da su već danas dogovorena dva prioriteta saradnje.

- Jedan je čuveni put preko Šćepan polja. Taj put mora biti prioritet i Vijeća ministara i naše vlade. Druga je naš dogovor na osnovu sporazuma potpisanog 20. maja, da ove naše granice koje predstavljaju elemente koje onemogućavaju brz prolaz ljudi, robe i kapitala, učinimo koliko je moguće bržim i jednostavnijim, da vrijeme čekanja bude tako da ne iritira bilo kog. Dogovor je da ovaj granični dogovor bude postignut do početka turističke sezone - dodao je Krivokapić.

Kazao je da najveći prirotet mora biti ekonomska saradnja.

- Moramo učiniti ove prostore drugačijim, boljim i kvalitetenijim za život. Time što ćemo eliminisati sve moguće prepreke. Znam da Crna Gora s BiH nema nikakvih spornih pitanja. Čim to nemate sva vrata su vam otvorena - naveo je Krivokapić.

Tegeltija je istakao da se razgovaralo o saradnji, ali i borbi protiv Covida-19.

- Fokus na našoj saradnji treba biti ekonomija. Pokušat ćemo na graničnom prijelazu Zupci da omogućimo da zajednički rade službe obje zemlje što bi ubrzalo protok ljudi - naveo je Tegeltija.

Kazao je da je cijena koja je plaćena u Covidu velika pogotovo za ekonomiju.

Najavio je i održavanje najesen zajedničke sjednice Vijeća ministara i Vlade Crne Gore.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.