POSEBNA SJEDNICA

Dodik: Ova komisija odbacuje termin genocid

Predsjednica RS Željka Cvijanović rekla da Izvještaj samo ima za cilj doći do istine

Dodik nakon sjednice. RTRS

A. J. / Srna

11.6.2021

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Izvještaj takozvane Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine doprinijeti pomirenju u BiH, jer je zasnovan na činjenicama, te da nije usmjeren protiv bilo koga.

- Izvještaj daje za pravo predstavnicima institucija Republike Srpske da u narednom periodu mogu govoriti o činjenicama, a ne da neko politički pokušava da im zabrani da se o tome govori - rekao je Višković novinarima u Banjoj Luci, nakon posebne sjednice Vlade na kojoj je Izvještaj primljen k znanju.

Predsjednica RS Željka Cvijanović istakla je da Izvještaj samo ima za cilj doći do istine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je ovaj izvještaj jedan od najvažnijih dokumenata za Republiku Srpsku i srpski narod, a koji je zasnovan na činjenicama.

Rekao je da se ovom izjveštaju navodi da se za događaje u Srebrenici ne može primjeniti termin genocid, te da je stradalo najviše 3.500 Bošnjaka i više od 2.000 Srba.

- Ova komisija termin genocid odbacuje, jer smatra da za tako nešto nema elemenata po važećim kvalifikacijama i Rimskom sporazumu i da je kvalifikacija genocid dio satanizacije prema Srbima. U skladu sa tim, Republika Srpska stoji čvrsto na stanovištu da trajno odbaci takvu kvalifikaciju - rekao je Dodik.

On je podsjetio da SAD i Velika Britanije nemaju rezoluciju o zabrani negiranja genocida koja se pokušava nametnuti zemljama zapadnog Balkana.

Izraelski historičar i predsjednik Komisije Gideon Grajf rekao je da se Komisija u svom radu rukovodila pravdom, istinom i činjenicima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.