MEĐUNARODNI SIMPOZIJ

Gavrankapetanović: Spremniji ćemo dočekati četvrti val

Obrađene su teme o riziku i prevenciji plućne tromboembolije u Covid i post-Covid sindromu

A. K.

Prema preporučenim epidemiološkim mjerama u Sarajevu je održan“ Prvi bh. međunarodni simpozij o Covidu i post-Covidu“, au organizaciji Opće bolnice „Prim. dr Abdulah Nakaš“. Tokom dvodnevnog rada simpoziju su uživo prisustvovali mnogi ljekari iz cijele BiH, regiona i svijeta, a njih nekoliko hiljada je pratilo skup putem online platforme.

Na simpoziju se govorilo o najaktuelnijim temama vezanim za Covid i post-Covid tretman i njegu pacijena. Ključ rada je bilo donošenje zajedničkih zaključaka radi spremnosti za dolazak četvrtog vala pandemije, saopćeno je iz Opće bolnice.

Na početku simpozija učesnicima se obratio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice, istakavši da je cilj ovog okupljanja razmijena iskustava o liječenju pacijenata od koronavirusa, i analiza dosadašnjih rezultata, kako bi zdravstveni sistemi dočekali što spremnije četvrti val pandemije, kojeg mnogi najavljuju.

- Svjedoci smo tragičnih iskustava u proteklom periodu, koja su se dešavala u cijelom svijetu. Sarajevske bolnice su bile pretrpane i želimo da spremno dočekamo ono što nas čeka. Podijelit ćemo ono što smo vidjeli i zaključili, sagledati dobre i loše stvari, kako bi bili spremniji za četvrti val - rekao je Gavrankapetanović.

Uručene zahvalnice

Učesnike simpozija je pozdravio i prof. Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, istakavši da je ovo odlična prilika za razmijenu iskustava. Izrazio je nadu da će u našoj zemlji proces vakcinacije uskoro početi u punom zamahu.

O iskustvima liječenja koronavirusa iz ugla različitih medicinskih disciplina predavanja je održalo 25 predavača iz cijele BiH te iz Zagreba, Beograda Rijeke i sa MAYO klinike u SAD-u.

Obrađene su teme o riziku i prevenciji plućne tromboembolije u Covid i post-Covid sindromu, poremećaji plućne funkcije kao post-Covid sindroma, liječenje Covid pacijenata iz perspektive nefrologa.

Bolest covid-19 je obrađena i iz ugla psiholoških posljedica, kardiovaskularnim promjenama u tijelu tokom infekcije koronavirusom, kao i specifičnost ovog oboljenja kod osoba koje boluju od hroničnih bolesti te Covid i post-Covid komplikacije kod djece, ali i u gastroenterohepatologiji, upalnim bolestima crijev itd..

Nakon kvalitetnih prezentacija i diskusija prvi dan simpozija je završen uručivanjem zahvalnica senatorkama i senatorima ove zdravstvene ustanove, ljekarima koji su volonterski radili u Covid timu i dali svoj doprinos u borbi protiv pandemije. Zahvalnice su dobile profesorice Nada Koluder-Ćimić. Halima Resić, Sajma Dautović, Liliani Oruč i doktori Dragan Stevanović i Željko Ler.

Kontinuirana edukacija

Paralelno s navedenim aktivnostima, istoga dana u Općoj bolnici je održan i simpozij medicinskih sestara i tehničara o temi "Uloga medicinskih sestara/ tehničara u zbrinjavanju pacijenata sa covid-19 i post-Covid sindromom".

Drugog dana na simpozijumu je održan okrugli sto kojeg su voditi prof. dr. Emir Festić i prof. dr. Adnan Begović iz Sjedinjenih Američkih Država sa MAYO klinike, sa kojom je sve vrijeme pandemije Opća bolnica održavala online konsultacije.

Na okruglom stolu su analizirani pojedinačni slučajevi pacijenata sa koronavirusom u jedinicama intenzivne njege i načini njihovog liječenja.

Simpozij je završen preporukama i zaključcima koji će doprinjeti poboljšanju liječenja i njege Covid i post-Covid bolesnika, za šta je, kako je naglašeno neophodna kontinuirana edukacija i povećan broj osoblja koje brine o pacijentim a na račun smanjenjaprevelike doze lijekova.

Uz veliku radost zbog susreta ljekara iz BiH, regiona i svijeta , na kraju je zaključeno da je uz sve teškoće Covid ujedinio struku u cijelom svijetu i uspostavio saradnju i velika prijateljstva.

Organizacioni odbor Opće bolnice se zahvaljuje svim predavačima i učesnicima ovog vrlo značajnog stručnom skupa.

Više o temi Opća bolnica "Prim dr. Abdulah Nakaš"

NA VRH

Podijeli članak na