AFERE

Za šta se sumnjiči uhapšeni Osmica

Sumnja se da je na osnovu lažne diplome primao platu u OSA-i i stekao nezakonitu korist veću od 100.000 KM

Osman Mehmedagić Osmica. Avaz

Miralem  Aščić
Piše: Miralem Aščić

14.7.2021

Tužilaštvo BiH Osmana Mehmedagića zvanično sumnjiči da je krivotvorio diplomu Američkog univerziteta u BiH zbog čega je nedavno uhapšen i Denis Prcić, vlasnik AUBiH.

Sumnja se da je na osnovu lažne diplome primao platu u OSA-i i stekao nezakonitu korist veću od 100.000 KM. Osim toga sumnjiči se da je počinio krivično djelo “pranje novca”.

Finansijska istraga

Prema informacijama "Avaza", provjerava se kojim parama je Mehmedagić kupio i renovirao dvije kuće u sarajevskom naselju Aneks, u čiju obnovu je navodno uloženo blizu milion maraka.

Naime, istragom je utvrđeno da Mehemdagić za kupovinu ove nekretnine nije dizao novac s računa zbog čega se opravdano sumnja na pranje novca.

Podsjećamo, Osmica je ovu kuću kupio od Šaćira Čedića, vlasnika lanaca kafića "Vatra" u Sarajevu, koji je u januaru saslušan u Tužilaštvu BiH. On je iskaz dao u ovoj pravosudnoj instituciji na okolnosti prodaje kuće 2017. Osmanu Mehmedagiću.

Tužioci su na osnovu finansijske istrage, koju je po naredbi ove institucije radila Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA), došli do podataka da je Čedić kuću od 94,40 kvadrata Mehmedagiću prodao za 116.000 KM.

No, u odlivu sredstava sa računa osumnjičenog Mehmedagića, ova sredstva uopće nisu prikazana. Tačnije, Mehmedagić za ovu nekretninu 2017. godine nije podigao novac s računa.

Naime, sumnja se da je Mehmedagić ovu nekretninu platio gotovim novcem, zbog čega je i Čedić pozvan u Tužilaštvo. Ugovor o prodaji je potpisan 22. maja 2017. godine. Čedić je tužiocima morao objasniti da li je kuća koju je prodao Mehmedagiću bila u devastiranom stanju, da li je imala i bazen i o kakvoj se transakciji tačno radilo.


Kupio auto od Asima Sarajlića

„Avaz“ je još 2018. godine objavio da direktor OSA-e krije od koga je kupio dvije nekretnine u Sarajevu, od koga i po kojoj cijeni, je li uplata izvršena s njegovog tekućeg računa na račun prodavca i je li Porezna uprava FBiH izvršila procjenu nekretnine te je li platio porez na promet nepokretnosti.

Ni za vozilo koje je kupio od Asima Sarajlića svojoj supruzi Ameli Šehović nije podigao novac s računa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.