INFORMIRANO TUŽILAŠTVO BIH

U Hrvatskoj uhapšen Pero Vincetić koji se tereti za ratne zločine u Orašju

Protiv Vincetića, nekadašnjeg pripadnika HVO-a, u Tužilaštvu BiH podignuta je optužnica kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području Orašja, kao i druge ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu

Vincetić: Tereti se za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Arhiv

L. S.

21.7.2021

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine informirano je da je u Hrvatskoj, na području Osiječko-baranjske županije, uhapšen osumnjičeni Pero Vincetić, zv. "Konj" (1968.), koji se tereti za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjene nad civilnim žrtavama na području Orašja 1992. i 1993. godine.

- Pero Vincetić, koji se koristi i identitetom Marco Vidovic, slobode je lišen u okviru regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva su, u skladu s Protokolom o saradnji, kolegama u DORH-u ranije predati dokazi za krivično gonjenje osumnjičenog koji je duže vrijeme nedostupan bh. pravosuđu i, prema operativnim podacima, nalazi se na području Hrvatske.


Tužilaštvo BiH. Arhiv

Protiv Pere Vincetića, nekadašnjeg pripadnika HVO-a, u Tužilaštvu BiH podignuta je optužnica kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području općine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjenje nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu tokom 1992. i 1993. godine.

- Tužilaštvo BiH, u okviru regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, zajedno s partnerskim institucijama poduzima aktivnosti kako bi se spriječilo da ratni zločini ostanu nekažnjeni zbog nedostupnosti osumnjičenih i optuženih osoba, a čemu je podršku dao i Serž Bramerc (Serge Brammertz), tužilac pri MRMKS-u - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.