28. JULI

Dan zaštite prirode: Zdrava okolina je temelj stabilnog društva

Zajedno moramo nastojati da štitimo i održivo upravljamo našim prirodnim resursima

Zdrav okoliš je osnov za stabilno i produktivno društvo. Ilustracija

Piše: A. Č.

28.7.2021

Svjetski dan zaštite prirode obilježava se 28. jula s ciljem širenja svijesti o prirodnim resursima, kojima planeta Zemlja obiluje, i njihovoj zaštiti. Neophodno je razumijeti značenje održivosti prirode te nastojati ka stvaranju navika koje će omogućiti ugodan život u skladu sa prirodom.

Rezultati mnogobrojnih studija ukazuju na to da provođenje više vremena u prirodi izuzetno utiče na poboljšanje kvaliteta života. 

Zdrav okoliš je osnov za stabilno i produktivno društvo. Zajedno moramo nastojati da štitimo i održivo upravljamo našim prirodnim resursima.

Fond za zaštitu okoliša FBiH. FZOFBiH

Očuvanje prirode je mudro upravljanje i korištenje prirodnih resursa. Zbog prirodne neravnoteže suočavamo se s problemima poput globalnog zatopljenja, raznih bolesti, prirodnih katastrofa, povišene temperature itd. Stoga je za sljedeću generaciju potrebno to spriječiti. Živimo u društvu pogonjenom potrošačkom ekonomijom, gdje je konstantni ekonomski rast jedini cilj. Nažalost takav pristup ostavlja velike posljedice na našu okolinu. Zato je važno podići svijest među ljudima širom svijeta da shvate važnost uštede resursa, korištenja obnovljivih izvora energije, recikliranja i drugih oblika zaštite naše okoline.

Naš okoliš, naša budućnost, budimo odgovorni

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.