PRENOSIMO

Radončić za N1: Dodik lagan za pročitati, igrač koji je izgubio kompas

Radončić je govorio i o "mini Šengenu", stanju u pravosuđu, nezadovoljstvu učinkom Vlade Kantona Sarajevo, obustavi radova u tunelu "Hranjen", nedostatku brige vlasti o otvaranju radnih mjesta, izgradnji i zaustavljanju iseljavanja...

E. T. / N1

Gostujući u današnjoj emisiji na N1 televiziji kod novinarke Emele Burdžović, Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), veoma je kritički govorio o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u zemlji.

Lider SBB-a kaže da je ova stranka podržala odluku visokog predstavnika o nametanju zakona o negiranju genocida. Govoreći o reakcijama političara iz Republike Srpske, on kaže da je Milorad Dodik “političar lagan za pročitati”.

- Imate na početku njegovu brutalnu reakciju, galama, vika, vriska, dreka, prepadanje, udarašnje šakom o stol, a onda se on sudari sa realnošću. Sve što sada Dodik radi Bošnjake neće uplašiti. Sve što sada radi radi na svoju štetu. Poslije velikih zemljotresa mora doći do smirivanja tla i stabilizacije političkih prilika u BiH gdje će se taj zakon morati provoditi. Politika gospodina Dodika ne mora biti neminovno dirigirana nečim što hoće Vučić. U mnogim stvarima, kad suptilno analizirate, Dodik je očigledno igrač koji je izgubio kompas i pitanje je da li on kao takav više odgovara Vučiću. Kada je u pitanju interes RS, tamo nema vlasti i opozicije, svi su jedno te isto - kazao je Radončić.

On smatra da je bilo bolje da je Valentin Incko (Inzko) Zakon o zabrani negiranja genocida donio ranije. 

Osim toga, govoreći o završetku gradnje Pelješkog mosta, Radončić je podsjetio na to da je rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva RBiH, dogovarao odnose dviju država i da je to urađeno u najboljem interesu BiH.

U okviru više veoma zanimljivih i polemičkih pitanja, Radončić je prokomentirao i slučaj Osmana Mehmedagića Osmice i opomenu koju je Ured disciplinskog tužioca, s Alenom Kurspahić-Nadarević na čelu, izrekao predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu, zato što je sakrio svoj puni identitet, odnosno dvojno državljanstvo i imovinu koju ima u inozemstvu.

- Ako je Ured donio odluku da predsjednika Suda samo javno opomene zato što nije prijavio imovinu, postavlja se pitanje šta će biti s rezultatima rada Ureda za borbu protiv korupcije u Sarajevskom kantonu i trudom Erika Larsona (Eric Larsson), koji su podnijeli više krivičnih prijava protiv pojedinih direktora i bivših ministara zato što nisu prijavili određenu imovinu - kazao je Radončić.

Predsjednik SBB-a je govorio i o "mini Šengenu", stanju u pravosuđu, nezadovoljstvu učinkom Vlade Kantona Sarajevo, obustavi radova u tunelu "Hranjen", nedostatku brige vlasti o otvaranju radnih mjesta, izgradnji i zaustavljanju iseljavanja... 

Radončić je, također, dao svoje objašnjenje zašto su i vlast i opozicija u RS protiv Zakona o negiranju genocida te je odgovarao i na niz drugih aktuelnih pitanja.

U videu pogledajte cijeli intervju.

NA VRH

Podijeli članak na