HISTORIJSKO SUĐENJE

Na današnji dan 1983. godine izrečene su presude u “Sarajevskom procesu”

Glavni dokaz tužilaštva bila je knjiga “Islamska deklaracija” koju je napisao prvooptuženi Alija Izetbegović

Sa izricanja presude. Facebook

Fu. M.

20.8.2021

Na današnji dan 1983. godine pred Višim okružnim sudom u Sarajevu izrečene su presude u tzv. „Sarajevskom procesu“ u kojem se sudilo grupi bošnjačkih intelektualaca za djela protiv naroda i države.

Ujedno je to bio i jedan od posljednjih velikih političkih procesa u raspadajućem komunističkom režimu u Jugoslaviji, kao i jedan od najkontroverznijih.

Tužilaštvo je tvrdilo da su okrivljeni činili dobro organizovanu grupu koja je imala za cilj rušenje postojećeg poretka i uspostavljanje islamske države na teritoriji Bosne i Hercegovine, a sve u dogovoru sa izvjesnim organizacijama u inostranstvu.

Glavni dokaz tužilaštva bila je knjiga “Islamska deklaracija” koju je napisao prvooptuženi Alija Izetbegović.

„Islamska deklaracija“ je u biti teoretska rasparava o tadašnjem položaju muslimana u Jugoslaviji i svijetu, a za koju je tužilaštvo smatralo da predstavlja neprijateljsku kontra-revolucionarnu djelatnost i ozbiljan napad na socijalizam.

Sa izricanaj presude. Facebook

Osim Alije Izetbegovića, svoje mjesto na optuženičkoj klupi su našli: Omer Behmen, Hasan Čengić, Edhem Bičakčić, Džemaludin Latić, Ismet Kasumagić, Salih Behmen, Derviš Đurđević, Melika Salihbegović, Mustafa Spahić i Đula Bičakčić. Optuženi Rušid Prguda, koji je inače bio teški srčani bolesnik, preminuo je za vrijeme trajanja istrage.

Svi optuženi proglašeni su krivim i osuđeni na kazne zatvora u trajanju od 5 mjeseci, do 15 godina (na koliko osuđen Omer Behmen). Prvooptuženi Alija Izetbegović osuđen je na 14 godina zatvora. Suđenje i presuda izazvali su veliko negodovanje među nezavisnim intelektualcima u cijeloj Jugoslaviji, ali i u svijetu.

Svi optuženi kojima je kazna još bila na snazi oslobođeni su i amnestirani 1988. godine, kada su oslobođeni svi politički zatvorenici u Jugoslaviji koji su osuđeni za verbalni delikt. Većina optuženih su se kasnije politički aktivirali i obavljali visoke funkcije u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.