MEHANIZAM COVAX

U Bosnu i Hercegovinu stiglo još 18.720 "Pfizer" vakcina

Današnja isporuka vakcina dio je obećanja od 650.000 vakcina Pfizer/BioNTech koje je finansirala Evropska unija

Podrška vakcinaciju u BiH. Fena

Fena

26.8.2021

Posljednji kontingent od 18.720 Pfizer/BioNTech vakcina, koje je Bosna i Hercegovina nabavila u okviru granta EU4Health vrijednog 13,7 miliona eura, stigao je danas u Sarajevo.

Time je ukupan broj Pfizer/BioNTech vakcina isporučenih Bosni i Hercegovini kao pomoć u borbi protiv pandemije Covida-19 u okviru granta EU4Health povećan na 214.110 doza.

Od 13,7 miliona eura izdvojenih u okviru EU4Health za podršku vakcinaciji protiv Covid-19 u Bosni i Hercegovini, više od devet miliona eura ostaje za podršku nastavka kupovine vakcina.

- EU će nastaviti raditi zajedno s Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine i drugim vlastima na olakšavanju daljnjih isporuka. EU i njene zemlje članice (Tim Evropa) ukupno su isporučile 1.302.110 doza vakcina za Bosnu i Hercegovinu za zaštitu od Covida-19. Ove donacije pomažu Bosni i Hercegovini da podigne na viši nivo kampanju vakcinacije i poveća broj potpuno vakcinisanih građana - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Današnja isporuka vakcina dio je obećanja od 650.000 vakcina Pfizer/BioNTech koje je finansirala Evropska unija, a namijenjene su Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Posljednji kontigent vakcina stigle su na odredišta ove sedmice. Isporuku vakcina omogućila je Republika Austrija, putem pravnih sporazuma s proizvođačem i s vlastima u regionu.

Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji (Várhelyi) izjavio je da su zemljama zapadnog Balkana dostavili svih 650.000 doza Pfizer vakcina koje je financirala EU, kao što su obećali u maju.

- To potvrđuje snažnu solidarnost EU i njenih zemalja članica. Od početka pandemije, EU je odlučno djelovala pružajući podršku partnerima na zapadnom Balkanu u zajedničkoj borbi protiv ove pandemije - rekao je Várhelyi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.