BIJELJINA

Kazne do 6.000 KM za neodržavanje dvorišta

Vlasnici moraju te površine redovno održavati, kositi ambroziju, divlje šiblje, uklanjati čvrsti otpad

Dosad očišćeno više od 70 zapuštenih dvorišta. AVAZ

Piše: Lj. Ljubojević

28.8.2021

Nakon što je Komunalna policija Bijeljinenajavila da će pojačati aktivnosti kada je u pitanju kontrola održavanja urednosti dvorišta i drugih površina u privatnom vlasništvu, veliki broj vlasnika zemljišta samoinicijativno je, nakon pismene opomene, očistio svoja dvorišta, isjekao šiblje i uklonio nagomilani čvrsti otpad.

U Komunalnoj policiji kažu da je do sada očišćeno i uređeno više od sedamdeset zapuštenih dvorišta, za 27 dvorišta izdata su rješenja o čišćenju, dok je u postupku izdavanje rješenja za 17 zapuštenih dvorišta.

- Najveći problem već godinama predstavljaju dvorišta koja vlasnici godinama ne održavaju ili kod kojih nisu ažurirani podaci u vlasničkim knjigama, tako da nije jasno ko su zakoniti vlasnici nekretnina te je nemoguće uručiti opomenu ili odrediti novčanu kaznu za neodržavanje dvorišta - ističu u Komunalnoj policiji.

Odlukom o komunalnom redu propisano je da korisnici zelenih površina uz poslovne i stambene objekte, vlasnici neizgrađenog građevinskog zemljišta, kao i drugih sličnih površina vidljivih s ulične strane, moraju te površine redovno održavati, kositi ambroziju, divlje šiblje, uklanjati čvrsti otpad.

Spomenutom odlukom zabranjeno je da se u dvorištima oko zgrada drže otpad i dotrajale stvari, kao što su školjke starih automobila, mašine, građevinski materijal, dakle, sve ono što će svojim izgledom narušavati izgled naselja.

Kazne za ovakve prekršaje su za naše prilike izuzetno visoke - od 3.000 do 6.000 KM za pravna lica, od 550 do 850 KM za odgovorne osobe u preduzećima, od 700 do 1.000 KM za poduzetnike i od 500 do 800 KM za fizička lica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.