IMUNIZACIJA

U prihvatnim centrima Borići, Miral i Lipa migranti vakcinisani protiv koronavirusa

U centru Borići vakcinisano je 41 osoba, u Miralu 30, dok je u PC Lipi prvu dozu vakcine primilo 86 osoba

Vakcinacija migranata. DRC

D. H.

27.8.2021

Prva sesija vakcinacije protiv koronavirusa u kojoj je vakcinisano 157 migranata u prihvatnim centrima Borići, Miral i Lipa uspješno je okončana, saopćeno je iz DRC-a (Danish Refugee Council).

Ovom procesu su prethodile edukativne radionice o značaju i procesu imunizacije, kao i anketiranje zainteresiranih osoba. Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine osigurao je Astra Zeneca vakcine, dok su Međunarodna organizacija za migracije - IOM i Dansko vijeće za izbjeglice u okviru projekta, podržanog od Evropske unije, omogućili apliciranje vakcina i ljekare koji su pratili zdravstveno stanje osoba u pokretu nakon vakcinacije.


Vakcinacija migranata. DRC

- Izuzetno smo zadovoljni prvim učinjenim koracima i nastavit ćemo se zalagati za imunizaciju preostalih osoba koje borave u centrima širom BiH. Važno je da u tome nismo sami, da sarađujemo s međunarodnim humanitarnim organizacijama i zdravstvenim autoritetima iz naše zemlje, a sve u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Nadamo se da ćemo uskoro imati nove količine vakcina na raspolaganju i za migrantsku populaciju koja boravi u drugim dijelovima BiH, izjavio je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

U centru Borići vakcinisano je 41 osoba, u Miralu 30, dok je u PC Lipi prvu dozu vakcine primilo 86 osoba. Nakon pregleda ljekara ustanovljeno je da 13 osoba, koje su iskazale želju za vakcinacijom, u tom trenutku zbog drugih zdravstvenih tegoba, nisu bile u prilici da prime vakcinu, što će biti učinjeno naknadno, po poboljšanju njihovog zdravstvenog stanja.


Vakcinacija migranata. DRC

- Zajedno s partnerskim organizacijama i zdravstvenim autoritetima u BiH omogućili smo da migrantska populacija bude uvrštena u zvanične planove imunizacije, jer smatramo da je to jedini ispravan način za očuvanje zdravlja, kako osoba u pokret, tako i lokalnog stanovništva. Mi ćemo nastaviti s edukativnom radionicama u prihvatnim centrima i jačat ćemo svijest o važnosti imunizacije. Isto tako, nastavit ćemo s dodatnim jačanjem zdravstvenih kapaciteta za dobrobit svih ljudi koji žive ili trenutno borave u BiH - izjavila je Verica Rečević, DRC Šefica programa.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona, kao i Zavod za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, konzistentno su zagovarali imunizaciju lica u pokretu, a aktivno su podržali i imunizaciju prve grupe lica u pokretu na području Unsko-sanskog kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.