PORTAL PRESSMEDIA OTKRIVA

Mehmedagić drsko prekršio sudske mjere zabrane

Debevec i Sud BiH će se, očekivano, ponovo praviti ludi

Pressmedia

28.8.2021

Osman Mehmedagić na svadbi kćerke Bakira Izetbegovića u blizini Asima Sarajlića. Pressmedia

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić na svadbi predsjednika SDA Bakira Izetbegovića prekršio je mjere zabrane koje mu je odredio Sud BiH s obzirom na to da se približio Asimu Sarajliću – svjedoku u krivičnom predmetu koji se vodi protiv njega, piše Press media.

Zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo, a Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Mehmedagića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio teška krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranje novca. Optužnicom se između ostalog odnosi i na spornu kupovina automobila marke Audi Q5, a koji je Mehmedagić kupio gotovim novcem od Asima Sarajlića.

Očekivano, Sud BiH na čijem čelu se nalazi Mehmedagićev prijatelj Ranko Debevec, odbio odrediti pritvor Mehmedagiću, ali je odredio mjere zabrane. Jedna od mjera zabrane je i "zabrana kontaktiranja sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine u ovom krivičnom predmetu, uključujući i približavanje istima na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom osim sa braniocima".

Šta piše u odluci

Na svadbi kćerke predsjednika SDA direktor OSA-e prekršio je mjere zabrane jer je prišao Asimu Sarajliću na udaljenost manju od 50 metara, a prema izjavama zvanica u jednom momentu čak je i razgovarao sa Sarajlićem. Ovako bahat odnos spram mjera koje je izrekao Sud BiH rezultat je Osmicine samouvjerenosti da ne postoji ni minum šanse da će mu Sud BiH, sve dok je Ranko Debevec na funkciji predsjednika, odrediti pritvor.

- Osumnjičeni se posebno upozorava da mu se može odrediti pritvor ukoliko ne budu postupao u skladu sa mjerom izrečenom ovim rješenjem - pisalo je u odluci koju je Sud BiH dostavio Osmanu Mehmedagiću.

Da li će Tužilaštvo BiH tražiti od Suda BiH da ipak odredi mjeru pritvora direktoru OSA-e koji očito ne mari za mjere zabrane Suda BiH, ostaje da se vidi. 

Međutim, sudeći po dosadašnjem ponašanju Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH, za očekivati je da će se i Debevec i Sud BIH ponovo praviti ludi. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.