NEZADOVOLJSTVA

I SDP-u sporan izbor GIK-a u Mostaru

Pitamo Tužilaštvo šta su uradili do sada u vezi izbornih nepravilnosti

Press održali pred zgradom Kantonalnog tužilaštva. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

31.8.2021

Vijećnici SDP-a u Gradskom vijeću Mostara, Sanel Žuljević i Arman Zalihić danas su pozvali Tužilaštvo HNK i Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH da izađu sa informacijom o tome šta je do sada učinjeno u vezi sa izbornim nepravilnostima tokom održavanja lokalnih izbora u Mostaru.

- Imali su dovoljno materijala i vremena da okončaju istražne radnje, ali mi nemamo informacije o tome - rekao je Žuljević.

Oni su na pres-konferenciji održanoj ispred zgrade Kantonalnog tužilaštva u Mostaru, kao što su to jučer učinile vijećnice Naše stranke ukazali na odluku koja će se danas naći na dnevnom redu sjednice GV-a, a koja se odnosi na proceduru izbora članova Gradske izborne komisije (GIK).

- Povod je izbor GIK-a. Svi su bili svjedoci toga da je osobama koje danas sjede u Vijeću dodavano po nekoliko stotina ili hiljada glasova i da je tada prekrajana izborna volja građana Mostara. Međutim, ni u ludili se nismo nadali da ćemo devet mjeseci poslije doći u situaciju da oni koji su prekrajali izbornu volju građana danas trebaju biti u konkursnoj komisiji koja će birati buduće članove GIK-a. Stoga, došli smo ovdje da pitamo Tužilaštvo šta su učinili po prijavama CIK-a bar na onim biračkim mjestima gdje je jasno dokazano da su prekrajani izborni rezultati nakon novog brojanja- rekao je Zalihić.

U cijeloj priči, naveo je, krive i CIK kao i Sud što nisu otvorene kutije na svim biračkim mjestima, jer su sigurni, naglasio je Zalihić, da bi Bh.blok imao dva ili tri mandata više.

- Mi ćemo predložiti danas na sjednici GV-a zaključak kojim će Vijeće pozvati Tužilaštvo da iznese informacije o tome šta je učinjeno po ovim prijavama, a kako ne bi došli u situaciju da se imenuju članovi GIK-a koji su sve ovo činili na zadnjim izborima-naveo je Zalihić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.