UOČI NASTAVKA SUĐENJA

Najavljen skup ispred Suda BiH: Vikić je zaslužio podršku

Kada sam saznala za poziv na mirno okupljanje 10. septembra, to sam prenijela gospodinu Vikiću i bilo mu je veoma drago, kaže Dobojlić

Adna Dobojlić i Dragan Vikić: Sutra nastavak suđenja. Arhiv

Piše: A. Čengić

9.9.2021

Veterani Odreda policije za specijalne namjene „Bosna“ najavili su na društvenim mrežama mirno okupljanje kako bi pružili podršku komandantu ove jedinice Draganu Vikiću 10. septembra u 9 sati pred Sudom BiH.

Za taj dan zakazano je novo sudsko ročište.

Pozitivna stvar

Advokatica Adna Dobojlić za „Avaz“ je rekla kako je ova najavljena podrška obradovala Dragana Vikića.

- Kada sam saznala za poziv na mirno okupljanje 10. septembra, to sam prenijela gospodinu Vikiću i bilo mu je veoma drago. Važno je da u ovakvim predmetima ljudi imaju podršku, kao što smo viđali i prije organizirane podrške u drugim predmetima. Drago mi je da su nakon pet godina, koliko traje suđenje, građani odlučili da se organiziraju i pruže podršku gospodinu Vikiću. Mislim da je on to zaslužio i to je pozitivna stvar - kazala je Dobojlić.

Na ročištu koje je zakazano za sutra predviđeno je izvođenje dokaza drugooptuženog Jusufa Pušine, odnosno svjedočenje najavljenih svjedoka, direktno i unakrsno ispitivanje. Poslije slijede odbrane trećeoptuženog i četvrtooptuženog, koji još nisu dostavili dokaze. Potom slijede završne riječi i presuda.

Hvala im

- Od početka suđenja oko desetak njegovih najbližih prijatelja prati suđenje i oni su uvijek tu. Ovo je prvi put da se organizira podrška, da su građani pokrenuli inicijativu. Hvala im na tome. Bilo je i drugih sudskih procesa i okupljali su se građani, ali ovo je prvi put da se ovakvo nešto planira za gospodina Vikića - rekla je Dobojlić.

Suđenje počelo 2017.

Sud BiH je 13. januara 2017. godine potvrdio optužnicu koja optužene Dragana Vikića, Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Ovaj proces, međutim, još traje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.