TEMA DANA

Merkel im smeta da naprave geto!

Protivljenje projektu koji podržavaju SAD i Njemačka je opasan plan iza kojeg stoje paraobavještajne službe, kaže Draško Aćimović

Piše: A.Bajramović

16.9.2021

Angela Merkel: Razbila sve dileme o podršci Njemačke ovakvom načinu povezivanja država zapadnog Balkana. Agencije

Vlada Crne Gore će ponovo razmotriti aktivnije učešće ove zemlje u inicijativi “Otvoreni Balkan”, kazao je ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Jakov Milatović.

Zaokret u odnosu prema sporazumu koji su ranije potpisale Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija najavljen je odmah nakon sastanka s kancelarkom Angelom Merkel, koja je razbila sve dileme o podršci Njemačke ovakvom načinu povezivanja država zapadnog Balkana. 




Protok roba i ljudi

- Što više budete birali saradnju, to će Berlinski proces biti jači - kazala je Merkel, pohvalivši inicijativu “Otvoreni Balkan”, koja se, prema njenim riječima, zasniva na modelu EU, i poručujući da što se više država odluči da sarađuje, to će biti bolje za region.

Na taj način Merkel je pojasnila da “Otvoreni Balkan” nije u suprotnosti niti je zamjena Berlinskom procesu, koji je sama inicirala prije sedam godina.

Oba projekta mogu računati i dobit će značajnu pomoć EU za razvoj infrastrukture i zapošljavanje.

- Jasno je da BiH ostaje potpuni geto, neće moći iskoristiti nijedan od evropskih fondova, a i IPA3 je vezan za pograničnu saradnju. Hrvatska je u EU, Srbija je dio “Otvorenog Balkana”, tu ćete sad imati i Crnu Goru, što znači da BiH neće moći iskoristiti apsolutno ništa od tih para. Strategija uvlačenja BiH u geto je jedan vrlo opasan plan i vidljivo je da iza njega stoje određene paraobavještajne službe. Eksponenti tog plana su dužni da objasne ljudima zašto prave geto od BiH i zašto izmišljaju stvari kad se od početka zna sve. Mislim da je jasno ko stoji iza toga i da će to ubrzo i javnost znati - kaže za “Avaz” ekonomista Draško Aćimović, bivši ambasador BiH u Belgiji.

Inicijativi se protive BiH, Kosovo, a do jučer i Crna Gora, koja je najavila promjenu stava. Najuporniji kritičari “Otvorenog Balkana” u BiH su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Aćimović: Za pola godine ćemo se hvatati za glavu. Avaz

Pogrešna strategija

Komšić je svojim prizemnim kvalifikacijama na račun kancelarke Merkel jednu od najutjecajnijih političarki u svijetu svih vremena optužio da je otišla “Vučiću na noge”, da nije dobro informirana, te tako BiH za još jedan korak udaljio od tradicionalnog prijatelja Njemačke.

- Ako ne znaju strane jezike, onda neka pročitaju kad im se prevede. Berlinski proces je osnovni dokument, a “Otvoreni Balkan” dodatna mogućnost podržana od Stejt departmenta, a, evo, i od gospođe Merkel. Mi ćemo se, vjerovatno, kao i u svemu, za nekih pola godine hvatati za glavu i pitati zašto to nismo uradili, zašto smo ostali geto, zašto mi nećemo dobiti te milijarde, nego će ih dobiti Albanija, Srbija, Sjeverna Makedonija. Opet ćemo analizirati i pametovati. To je strategija naše politike koja je od BiH napravila najsiromašniju državu Evrope - ističe Aćimović.




Ukidanje radnih viza, brži protok roba i ljudi

Države zapadnog Balkana u skorije vrijeme ne mogu računati na ulazak u EU, pa su pokrenute inicijative za jačanje njihove međusobne saradnje. Berlinski proces i “Otvoreni Balkan” su kompatibilni i podrazumijevaju lakši i brži prelazak granica, brži i jeftiniji protok ljudi i roba, ukidanje radnih viza, saradnju u oblasti zaštite od prirodnih katastrofa, a sve uz značajnu pomoć EU za unapređenje infrastrukture i zapošljavanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.