ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik: Guteres će biti umiješan u raspad BiH

Ja ću pisati o tome, rekao je Milorad Dodik

A. Ka. / Srna

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH

Foto: Srna


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uporedio je današnju situaciju na sjeveru Kosova s onim što je prije 10-15 godina proživjela RS i sa tablicama i sa pasošima.

- Naša volja za egzibicionizam međunarodne zajednice više ne postoji – kaže Dodik.

Kao primjer je naveo nekadašnjeg ambasadora Velike Britanije koji je službovao i u Beogradu i u Sararajevu, Čarlsa Kraforda, koji je govorio da je međunarodna zajednica nepravedna.

- A kada bi govorio o Kosovu rekao bi oni se tamo ne slažu, ubijaju se, siluju jedni drugima žene - mora to da prestane jer Kosovo je država. A onda dođe u BiH i kaže vi se historijski ne slažete, svađate se... morate da šutite i budete zajedno - rekao je Dodik.

On je novinarima ispred pravoslavne crkve u Budimpešti rekao da o tome mora da se priča da bi se znalo. Na pitanje da je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića primio generalni sekretar UN Antonio Guteres (Guterres), Dodik je ponovio da je na taj način pristao da učestvuje u rušenju BiH.

Postoji, kazao je, određena procedura, koja nije ispunjena da bi Komšić otputovao u Njujork. To što ga je, kaže, privatno primio Guteres i što mu je dozvoljeno da se obrati u Generalnoj skupštini znači da se "Generalna skupština UN umiješala u raspad BiH". Jednoga dana, kazao je, pisat će se historija i ostat će zapisano da je generalni sekretar primio jednog čovjeka koji je klevatao druge narode u BiH i doprinio njenom raspadu.

- Ja ću pisati o tome - rekao je Dodik.

On je zahvalio vladici budimskom na toplom prijem. Istakao je da je SPC ta koja je očuvala srpski identitet kroz vijekove.

Više o temi Milorad Dodik

NA VRH

Podijeli članak na