PARLAMENT BIH

Održana 24. sjednica Predstavničkog doma

Opozicija iz RS nije prisustvovala sjednici

Fotografija sa današnje sjednice. Parlament BiH

E. Ć.

26.10.2021

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 24. sjednici nije usvojio Odluku o potvrđivanju smjene ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića.



Nedostatak entitetske većine

Na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kojeg su, po skraćenom postupku, predložili poslanici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Radi nedostatka entitetske većine na usaglašavanje Kolegijumu Doma upućen je Prijedlog deklaracije o dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, predlagača poslanika Nikole Lovrinovića.

Na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućena je i poslanička inicijativa Saše Magazinovića kojom se zadužuje Savjet ministara BiH da u roku od šest mjeseci u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog okvirnog zakona o klimatskim promjenama.

Radi nedostatka entitetske većine, na usaglašavanje Kolegijumu Doma upućeni su i sljedeći dokumenti:

• Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2020. godinu,

• Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je podnosilac Predsjedništvo BiH,

• Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, čiji je podnosilac Kancelarija za reviziju institucija BiH. Uz ovaj Izvještaj na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućeni su i sljedeći prijedlozi zaključaka:

1. Predstavnički dom traži od Savjeta ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH da hitno pristupe realizaciji preporuka revizije koje su sadržane u tekstu Izvještaja o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija BiH za 2020. godinu, te da Predstavničkom domu PSBiH, najkasnije do 1. 3. 2022. godine, dostave informaciju o realizaciji preporuka iz Izvještaja.

2. Predstavnički dom traži od Savjeta ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH da posebnu pažnju posvete jačanju sistema internih kontrola u institucijama BiH, te da, s ciljem povećanja efikasnosti finansijskog poslovanja i pouzdanosti finansijskih izvještaja, uspostave cjelovit sistem internih kontrola kojim će smanjiti rizik od ponavljanja istih grešaka, ili pojave novih grešaka u svom finansijskom poslovanju.


Ratifikacija Aneksa I između Savjeta ministara BiH i Vlade Crne Gore

Predstavnički dom nije se izjašnjavao o Izvještaju o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH za 2020. godinu. Na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je prijedlog zaključka kojim je Komisija za spoljnu trgovinu i carine predložila Predstavničkom domu da Upravnom odboru Izvozno – kreditne agencije BiH vrati na doradu ovaj Izvještaj, koji će Upravni odbor Agencije ponovo dostaviti PSBiH.

Na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućeni su i:

- Izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2020. godini, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH;

- Izvještaj o sprovođenju Lokalnih izbora 2020. godine, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH.

Radi nedostatka entitetske većine, na usaglašavanje Kolegijumu Doma upućeno je davanje saglasnosti za ratifikaciju Aneksa I Sporazuma između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o sprovođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prelazu Deleuša – Vraćenovići; Aneksa II Sporazuma između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o sprovođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prelazu Hum – Šćepan Polјe; Aneksa III Sporazuma između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o sprovođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prelazu Sitnica – Zupci i Aneksa IV Sporazuma između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o sprovođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prelazu Klobuk – Ilino Brdo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.