PARLAMENT BIH

Završena sjednica Predstavničkog doma: Zastupnici SNSD-a došli "turistički" na glasanje o smjeni ministra Podžića

Nikola Lovrinović tražio smjenu ministrice vanjskih poslova Bisere Turković i ministra sigurnosti Selme Cikotića

Završena sjednica Predstavničkog doma. Fena

Piše: L. Memčić

26.10.2021

Završena je redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a najveću pažnju izazvalo je glasanje o odluci Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministra odbrane Sifeta Podžića.


Opozicija iz RS nije prisustvovala sjednici

Zastupnici SNSD-a su došli na sjednicu tokom ove tačke dnevnog reda kako bi izglasali eventualnu smjenu Sifeta Podžića. Nakon glasanja i neusvajanja odluke, napustili su sjednicu.

Opozicija RS nije prisustvovala sjednici niti glasanju jer, kako je istakao Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, ostali su doslijedni odlukama Narodne skupštine RS o neprisustvovanju radu insitucija BiH.

Podžić je izjavio nakon glasanja o njegovoj smjeni kako se “otišlo predaleko” sa pokušajem njegove smjene. Predstavničko dom odbacio je zahtjev za smjenu ministra Podžića. Od prisutnih 27 zastupnika, za odluku glasalo je sedam poslanika, protiv je bilo 20, dok suzdržanih nije bilo.

Sifet Podžić je kazao kako je odložio vježbu sa Vojskom Srbije jer je želio zaštiti zdravlje naših vojnika.

- Moje namjere su bile iskrene, želio sam zaštiti zdravlje naših vojnika. Te sedmice smo imali dženazu i sahranu članova Oružanih snaga, zbog posljedica COVID-19. Ovo s pokušajem moje smjene je otišlo predaleko - zaključio je Podžić.


Kreativan način vraćanja u institucije

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a rekao je da je ovo kreativan način da se zastupnici SNSD-a vrate u insititucije budući da je Tegeltija u trenutku donošenja odluke znao da neće biti usvojena.

- Što se mene tiče niste trebali ni izlaziti iz Parlamenta, mada niste vi to ni uradili zato što ste htjeli nego što je tako rečeno, da ne kažem naređeno. Situacija u državi koja je nastala nakon blokade nimalo ne obećava ni u političkom ni u sigurnosnom smislu. Moja želja je da se normalizira rad insitucija i prema mojim informacijama to će biti skoro. I ovo do sada je bilo suvišno. Na koncu, Bogu se zahvaliti što vam država daje plaću i što vas BiH štiti. Da ste kod privatnika, dosad biste tri puta dobili otkaz - rekao je Magazinović.


SDA čini sve da ne bude parlamentarne većine

Zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović tražio je pauzu od pola sata u ime Kluba, te tražio da se tačka ili odloži na narednu sjednicu ili da se preimenuje u smjenu ministra sigurnosti Selme Cikotića i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

- Glavni krivac za stanje u Parlamentu je rad i ponašanje kolega iz SDA. Ja sugeriram opoziciji da se priključi HDZ BiH, SNSD-u i da predlože ministre iz reda bošnjačkog naroda i da budu dio nove većine pošto očito SDA čini sve da ne bude parlamentarne većine. Pa nek SDA ide u opoziciju, pa nek radi u ime građana, u ime države u ime koga god hoće - kazao je Lovrinović.

Glasanje bez entitetske većine

Tokom glasanja o ostalim tačkama dnevnog reda kao što su Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine,Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, Izvještaj o provođenju Lokalnih izbora 2020. godine, postojala je opća, ali nije bilo potrebne entitetske većine.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić najavio je obraćanje visokog predstavnika Kristijana Šmita parlamentarcima za četvrtak, a Klub SNSD-a je već najavio da neće prisustvovati sjednici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.