PREDSTAVNIČKI DOM ODLUČIO

Sifet Podžić ostaje ministar odbrane BiH

Nikola Lovrinović tražio smjenu ministrice vanjskih poslova Bisere Turković i ministra sigurnosti Selme Cikotića

Sifet Podžić. Avaz

Piše: L. Memčić

26.10.2021

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na dnevnom redu našla se i tačka o smjeni ministra sigurnosti BiH Sifeta Podžića koja nakon burne rasprave nije usvojena.

Za smjenu Sifeta Podžića glasalo je 7 zastupnika, dok je protiv 20 bilo , 0 suzdržanih .

Predsjedavajući Vijeća minstara BiH Zoran Tegeltija je odluku o smjeni ministra odbrane donio 6. oktobra, nakon što je Podžić odlučio da odgodi zajedničku vojnu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači.


Protiv smjene

Zastupnici SNSD-a u Parlamentu. A. Čengić

Iako su mjesecima blokirali rad ove državne institucije, zastupnici SNSD-a su danas došli na sjednicu i to samo na jednu tačku dnevnog reda kako bi glasali za smjenu Podžića što je ranije najavio predsjednik ove stranke Milorad Dodik te rekao da je “neophodno da podrže inicijativu o smjeni ministra odbrane”.

Zastupnici opozicije nisu prisustvovali sjednici te su istakli da će se postupati u skladu sa odredbama Narodne skupštine RS da neće učestvovati u radu državnih institucija.

Zoran Tegeltija obratio se zastupnicima te rekao da razlog za donošenjem odluke nije političke prirode.

- Odluka ministra Podžića predstavlja grubo kršenje ovlaštenja ministra odbrane. Ja sam, kao i drugi ministri, upoznati o odluci o odgodi vojne vježbe iz medija - rekao je Tegeltija.

Kreativan način vraćanja u institucije

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. FENA

Ministar Podžić je odbio mogućnost da se obrati Predstavničkom domu PS BiH.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a rekao je da je ovo kreativan način da se zastupnici SNSD-a vrate u insititucije budući da je Tegeltija u trenutku donošenja odluke znao da neće biti usvojena.

- Što se mene tiče niste trebali ni izlaziti iz Parlamenta, mada niste vi to ni uradili zato što ste htjeli nego što je tako rečeno, da ne kažem naređeno. Situacija u državi koja je nastala nakon blokade nimalo ne obećava ni u političkom ni u sigurnosnom smislu. Moja želja je da se normalizira rad insitucija i prema mojim informacijama to će biti skoro. I ovo do sada je bilo suvišno. Na koncu, Bogu se zahvaliti što vam država daje plaću i što vas BiH štiti. Da ste kod privatnika, dosad biste tri puta dobili otkaz - rekao je Magazinović.

Snježana Novaković-Bursać, predsjednica Kluba SNSD-a rekla je da su oni tu samo da bi izglasali smjenu ministra odbrane te istakla da znaju da zastupnici iz FBiH neće glasati za ovu odluku.

- Ovdje će se pokušati nama imputirati blokada insitucija, razvaljivanje države - rekla je Novaković-Bursać.

Nikšić: Radončić je nosio aktivnosti Vijeća ministara

Adil Osmanović (SDA) kazao je da ga je najviše iznenadilo ponašanje Nebojše Radmanovića prema radu u Predstavničkom domu BiH.

- Kako se odnositi prema inicijativi predsjedavajućeg Vijeća ministara koji se poziva na Zakon o Vijeću ministara, kada ne sazivate sjednice koje je potrebno sazivati bar jednom sedmično. Ima li igdje u zakonu da vi ne sazivate sjednice. Pred nama ovdje ste položili zakletvu da ćete poštivati Ustav i zakon - rekao je Osmanović.

Nermin Nikšić, zastupnik SDP-a BiH istakao je da je potrebno insistirati na kompletnoj smjeni Vijeća ministara.

- Prvo je iz Vijeća ministara otišao gospodin Radončić, čovjek koji je u tom periodu nosio aktivnosti Vijeća. Nakon toga ste pokušali smijeniti ministra Košarca koji je jedan od rijetkih ministara koji u ovim okolnostima pokušava raditi svoj posao, evo danas imamo prijedlog za ministra odbrane. Mislim da mu ne bi ni smetala smjena, jer pokuašva koliko toliko raditi u ovom sazivu - rekao je Nikšić.

Naveo je da je obrazloženje smjene ministra Podžića neozbiljno jer se poziva na vladavinu prava i unustrašnje povjerenje.

- Motivi smjene nisu pravne nego političke prirode i odluka za smjenu ili protiv smjene će biti političke prirode - rekao je Nikšić.

Nema kršenja zakona

Jasmin Emrić, zastupnik NES-a, istakao je da ministar Podžić zna svoje nadležnoati te da je u skladu sa istima postupao.

- Nema člana zakona koje je ministar Podžić eventualno prekršio što se spominje u Odluci Zorana Tegeltije - rekao je Emrić te dodao da je odluka o smjeni utemeljena na slabom obrazloženju.

- Obrazloženje je jedna rečenica od 60 riječi, od kojih su 30 razlozi za smjenu. Predsjedavajući kaže da je on odgovoran za rad Vijeća ministara, a Vijeće ministara ne radi već tri mjeseca. Čudi me da se ovako paušalno ocjenjuje rad ministra odbrane - kazao je Emrić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH u više navrata je opominjao zastupnike zbog kršenja dnevnog reda i Poslovnika. Zastupnici iz entiteta FBiH istakli su da ih Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara, nije uvjerio u to da je ministar Podžić prekršio Zakon.


Smjena Selme Cikotića i Bisere Turković

Zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović tražio je pauzu od pola sata u ime Kluba, te tražio da se tačka ili odloži na narednu sjednicu ili da se preimenuje u smjenu ministra sigurnosti Selme Cikotića i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

- Glavni krivac za stanje u Parlamentu je rad i ponašanje kolega iz SDA. Ja sugeriram oporbi da se priključi HDZ BiH, SNSD-u i da predlože ministre iz reda bošnjačkog naroda i da budu dio nove većine pošto očito SDA čini sve da ne bude parlamentarne većine. Pa nek SDA ide u oporbu, pa nek radi u ime građana, u ime države u ime koga god hoće - kazao je Lovrinović.

Zoran Tegeltija je nakon pauze rekao da ostaje pri tome da se glasa o odluci za smjenu Sifeta Podžića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.