AVAZ NA LICU MJESTA

Angelina Ajhorst stigla u Sarajevo

Prema najavi iz Delegacije EU u BiH, Palmer i Ajhorst će u BiH boraviti do 30. oktobra

N. Aj.

Angelina Ajhorst stigla u Sarajevo

Foto: E. Trako


Na sarajevski aerodrom je stigla direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Ajhorst (Eichhorst). Dočekao je specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johan Satler (Johann Sattler).

Kako "Avaz" saznaje, specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmerom (Matthew) stigao je nešto ranije u glavni grad BiH.

Prema najavi iz Delegacije EU u BiH, oni će u BiH boraviti do 30. oktobra.

Ajnhorst je u telefonskim razgovorima s političkim liderima u BiH, prije tri dana apelirala na nastavak dijaloga, pronalaženje rješenja za trenutnu političku krizu i fokusiranje na reforme, dok je Palmer prije tri sedmice boravio u Sarajevu, kada je održao seriju razgovora s političkim liderima u BiH vezano za izmjene izbornog zakona.  

Zajednička press-konferencija

Ova zajednička posjeta je dio kontinuiranih napora EU i SAD u Bosni i Hercegovini, s fokusom na ustavnu i izbornu reformu, koja je potrebna za odlučan iskorak zemlje na njezinom putu ka EU, najavljeno je danas iz Delegacije EU.

Za sada nije poznato s kim će sve Palmer i i Ajhorst obaviti razgovore, ali njihova posjeta dolazi u jeku političke krize, opasnih izjava Milorada Dodika o secesiji i vraćanjem nadležnosti sa države na entitete.

Zajednička press-konferencija direktorice Ajhorst i specijalnog izaslanika Palmera održat će se u petak, 29. oktobra 2021. godine u 14.15 sati u zgradi EU (Skenderija 3a) u Sarajevu.

Prema informacijama "Avaza", sutra ujutro će Palmer posjetiti rezidenciju ambasadora SAD Erika Nelsona. Moguće da je u odvojenim razgovorima od 7.30 do 11.20 sati obavi pojedinačne razgovore s liderima stranaka, na kojima će prisustvovati i Ajhorst.

  • Sa sarajevskog aerodroma

    Sa sarajevskog aerodroma

    Foto: E. Trako


Iznalaženje rješenja

Predviđeni su i sastanci u večernjim satima od 20.15 sati do 22 sata.

U petak je predviđena i posjeta članovima Predsjedništva BiH, od 9.30 do 10.15 sati. Na ovom sasatanku bi trebao prisustvovati i Milorad Dodik.

Ajhorst je tokom razgovora s liderima izrazila snažnu zabrinutost EU u vezi sa političkom situacijom u BiH i pozvala lidere da rade zajedno s više energije i pažnje na iznalaženju rješenja, kroz dijalog, kompromis i potpuni povratak u institucije BiH. Naglasila je potrebu da se prestane sa razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem, što se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Ponovila je nedvosmislenu podršku EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti.

NA VRH

Podijeli članak na