ŠEF KLUBA ZASTUPNIKA SDP-A

Damir Mašić se oglasio o sastanku s Eskobarom

Kako je naveo, trenutno su najpotrebnije izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojim će se spriječiti izborne krađe glasova

Mašić: SAD neće dozvoliti bilo koju vrstu kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. AVAZ

Piše: L. M.

8.11.2021

Damir Mašić, šef Kluba zastupnika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, je nakon današnjeg sastanka sa specijalnim američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom (Escobar) kazao, da za razliku od poruka koje smo imali priliku prethodno slušati od gospodina Palmera, specijalni predstavnik Eskobar je bio puno direktniji i konkretniji. Prema njegovim riječima, samom početku rekao dvije, za BiH, ključne stvari.

- Sjedinjene Američke Države sa svojim partnerima neće dozvoliti i spriječit će bilo koju vrstu pokušaja unilateralnog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i otimanja državnih nadležnosti - kazao je Masić.



Apostrofirao pozicije i prijedloge SDP-a

Sjedinjene Američke Države sa svojim partnerima, kako kaže šef Kluba zastupnika SDP-a, neće dozvoliti i spriječit će bilo koju vrstu potencijalnih sukoba i rata u Bosni i Hercegovini.

- Tokom svog obraćanja ukazao sam na nekoliko nepobitnih činjenica, a to je da se posljednjih 15 godina situacija u Bosni i Hercegovini svake godine pogoršava. Prelomni trenutak je predstavljao obaranje Aprilskog paketa ustavnih amandmana iz 2006. godine, dolazak Milorada Dodika i SNSD-a te godine na vlast u RS-u, ali i izostanak jačeg prisustva administracije SAD-a u našoj zemlji. To je otvorilo prostor, prije svega Rusiji, za jačanje svog destruktivnog uticaja u našoj zemlji preko Dodika i institucija RS - istakao je Mašić na svom Facebook profilu.

U svom izlaganju je, kako navodi, apostrofirao pozicije i prijedloge SDP-a BiH u vezi cjelokupne situacije, koje u potpunosti korespondiraju i sa očekivanjima ogromne većine građanki i građana u BiH.

- To su da je na sceni, pored neustavne blokade državnih institucija, i otvoreno podrivanje ustavnog poretka i suvereniteta Bosne i Hercegovine od strane pojedinih domaćih faktora, ali i dijela zvaničnih struktura naših susjeda i komšija - kaže on.

Dodao je da je institut Visokog predstavnika ključni faktor koji garantuje mir i stabilnost, te da je zbog toga potrebno dati punu podršku g. Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) u djelovanju u skladu sa ovlaštenjima iz Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.


Poduzimanje konkretnih mjera u deblokadi državnih institucija

Mašić smatra da građani očekuju od strane Visokog predstavnika u BiH poduzimanje konkretnih mjera na otklanjanju trenutne blokade državnih institucija, kao i sankcije prema odgovornim za kršenje Ustava Bosne i Hercegovine, Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Mora se insistirati da se rasprava i odlučivanje vrati u Parlament Bosne i Hercegovine te da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine konačno poduzme adekvatne pravne mjere protiv učesnika blokade i udruženog poduhvata rušenja ustavnog poretka naše zemlje - napisao je, između ostalog, Mašić.

Kako je naveo, trenutno su najpotrebnije izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojim će se spriječiti izborne krađe glasova.

Priča o tzv “mirnom razlazu” koju godinama slušamo očigledno bila samo priprema za konkretnu realizaciju iste čiji je pokušaj upravo u toku. Paralelno se pri tome nastoji umrtviti medjunarodni faktor kako bi se ista pokušala dovesti do kraja bez konkretne reakcije - potcrtao je.

Na kraju je naveo da je na trenutno stanje jedini odgovor jasna akcija i ponovno američko preuzimanje inicijative u našoj zemlji kao ključnog faktora stabilnosti i garanta mira kao i to da pored SAD, i brojne evropske države trebaju konačno odgovoriti na pozive za djelovanjem i poduzeti konkretne korake u vezi sa blokadama i ugrožavanjem mira u Bosni i Hercegovini.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.