SAOPĆENJE

Transparency International BiH: Reforma izbornog procesa mora biti transparentna

Transparency International BiH pozdravlja intenziviranje napora međunarodne zajednice, prije svega Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije na prijeko potrebnoj reformi izbornog zakonodavstva

N. Aj.

Izvršna direktorica Transparency International BiH Ivana Korajlić

Foto: Arhiv


Transparency International BiH (TIBiH) pozdravlja intenziviranje napora međunarodne zajednice, prije svega Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije na prijeko potrebnoj reformi izbornog zakonodavstva, ali cijeli proces mora biti transparentan, a javnost upoznata sa ponuđenim rješenjima.

Imajući u vidu važnost reforme cijelog izbornog zakonodavstva, TIBiH naglašava potrebu da se učine dostupnim sve relevantne informacije o procesu pregovora, kao i da se u proces uključe svi relevantni akteri.

Međunarodne preporuke

- Nedostatak informacija o konkretnim rješenjima, te izostanak relevantne institucionalne rasprave o njihovom pravcu i sadržaju, otvara dodatni prostor za spekulacije, što može narušiti kredibilitet samog procesa, dodatno ga otežati ili čak dovesti do stvaranja dodatnih tenzija - saopćeno je iz Transparency International BiH.

TIBiH je od početka cjelokupnog procesa davao konkretne prijedloge u vezi sa unapređenjem integriteta izbora, prije svega kroz osiguranje nezavisnosti izborne administracije, sprječavanje zloupotreba i pritisaka na birače, a u skladu sa relevantnim međunarodnim preporukama.

Međutim, evidentno je da za reforme i poštivanje međunarodnih standarda, u smislu uspostave integriteta, među predstavnicima vlasti u BiH nema podrške niti interesa, te da su zahtjevi predstavnika vladajućih političkih stranaka usmjereni isključivo na očuvanje ili povećanje sopstvene kontrole nad izbornim procesom, pod krinkom zaštite nacionalnih interesa, proizvodeći u kontinuitetu krize.

Raspisivanje Općih izbora 2022.

- Imajući ovo u vidu, kao i činjenicu da je preostalo tek nekoliko mjeseci do raspisivanja Općih izbora 2022. godine, a zbog prolongiranih blokada i ucjena političkih lidera, sužen je prostor za usvajanje rješenja koja bi mogla predstavljati suštinski napredak ili da bi se mogla osigurati adekvatna procedura njihovog usvajanja. Stoga je neophodno prije svega preduzeti sve mjere za sprečavanje zaprijećenih blokada izbornog procesa, ali i osigurati značajno jači nadzor kroz robusnu misiju posmatranja izbora na svim biračkim mjestima, kao i kroz jačanje monitoringa predizbornog procesa i sprečavanja pritiska na birače.

Ovo je posebno važno ako se uzmu u obzir nepravilnosti koje su uočene tokom Lokalnih izbora 2020. godine kao i sve agresivniju političku atmosferu i svakodnevne prijetnje od najviših zvaničnika u BiH - zaključuje se u saopćenju Transparency International.

Više o temi Transparency International

TRANSPARENCY INTERNATIONAL
Zakon o sukobu interesa mora biti suštinski unaprijeđen
NA VRH

Podijeli članak na