SARAJEVO

Prašović-Gadžo nakon sastanka s Palmerom i Ajhorst: Zastoj koji imamo u FBiH je zbog toga što SDA i HDZ ne mogu da se dogovore

Razgovori će se nastaviti, poručila je Prašović-Gadžo

Sanela Prašović-Gadžo. A. Saračević - L. Memčić

Piše: A. Saračević - L. Memčić

2.12.2021

Danas su nastavljeni pregovori oko ustavnih i izbornih reformi u zgradi Delegacije EU. Na sastanak sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu SAD Metju (Matthew) Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Ajhorst (Eichhorst).

Prisustvovala je i Sanela Prašović-Gadžo (SBB), zastupnica u Parlamentu FBiH, koja je nakon sastanka kazala da je fokus razgovora bio kako FBiH učiniti funkcionalnijom vezano za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, premijera, Vlade...

- Razgovori će se nastaviti. Ono što je važno jeste da se pod tepih gura činjenica da cijeli zastoj koji imamo u FBiH od 2018. godine je sadržaj uzroka to što SDA i HDZ ne mogu da se dogovore i to je stvorilo krizu u funkcioniranju Federacije - kazala je Prašović-Gadžo.

Kada je riječ o funkcioniranju Doma naroda, kazala je da se i tu zakonska rješenja guraju pod tepih te da je rečeno da je deset zakona u zastoju.

- Potpuno je apsurdno da se neki zakoni usvojeni u ovom domu ne šalju u proceduru, pa zamislite, zakon o konzumiranju duhanskih proizvoda stoji u ladici, ne znam kojem političkom centru je smetalo da se to usvoji. Moramo skinuti maske s lica da se vidi kakva je ovo situacija - istakla je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.