LONDON

Šmit i Trus: Prava građana su najvažnija

Podrška Velike Britanije BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu je nezamjenjiv element u očuvanju mira, istakao je visoki predstavnik

H. J. I.
  • Kristijan Šmit i Elizabet Trus

    Kristijan Šmit i Elizabet Trus

    Foto: OHR


- Prevazilaženje političke krize u Bosni i Hercegovini neophodno je kako bi ova zemlja preusmjerila svoj fokus na ozbiljne socioekonomske izazove sa kojima se njeni građani suočavaju, a ti izazovi predstavljaju teškoće za sve i podstiču odlazak talentiranih mladih ljudi - rekao je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) tokom razgovora u Londonu sa britanskom državnom sekretarkom za vanjske poslove, poslove Commonwealtha i razvoj, Elizabet Trus (Elizabeth Truss).

Ekonomska saradnja

Visoki predstavnik je tokom razgovora sa državnom sekretarkom Trus rekao da je dugogodišnja podrška Velike Britanije Bosni i Hercegovini i Dejtonskom mirovnom sporazumu nezamjenjiv element u očuvanju mira i da angažman Velike Britanije i dalje ima značajnu ulogu u pogledu ekonomskog oporavka zemlje. 

Visoki predstavnik je predložio da se napori fokusiraju na ekonomsku saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i potrebu da se pomogne snažnijem angažmanu, posebno mlađe generacije, kako bi se prevazišli stari segregacijski narativi.

Šmit je izrazio uvjerenje da će revitaliziran i fokusiran pristup međunarodne zajednice rezultirati time da Bosna i Hercegovina brzo postane "mirna, stabilna država koja je nepovratno na putu evropske integracije".

Održao brojne sastanke

Tokom posjete Londonu, visoki predstavnik je također razgovarao sa ministricom za Evropu i Amerike Venti Morton (Wendy), savjetnikom britanskog premijera za međunarodne poslove i zamjenikom savjetnika za nacionalnu sigurnost Dejvidom Kuarejem (Davidom Quarrey), te sa ministrom za oružane snage Džejmsom Hepejem (James Heappey).

Pored toga, visoki predstavnik Šmit se sastao sa članovima svestranačke parlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu, čiji je cilj jačanje odnosa i saradnje između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, navodi se u saopćenju OHR-a. 

Više o temi Christian Schmidt

NA VRH

Podijeli članak na