PRENOSIO

Finci: Svi su za implementaciju presude Sejdić-Finci, ali problem nastane kad treba mrdnuti prstom

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci u emisiji "Rezime" Federalne televizije rekao je kako ga stranci nerijetko pitaju zbog čega se nije implementirala presuda u predmetu "Sejdić-Finci" i ko je glavna prepreka za to

Jakob Finci gostovao u emisiji "Rezime". federalna.ba

E. Ć. / federalna.ba

3.12.2021

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci u emisiji "Rezime" Federalne televizije rekao je kako ga stranci nerijetko pitaju zbog čega se nije implementirala presuda u predmetu "Sejdić-Finci" i ko je glavna prepreka za to.



Implementacija je jako jednostavna

Finci kaže da im odgovori kako su svi za, od političkih stranaka, do vjerskih opcija. Međutim, kaže Finci, kada treba mrdnuti prstom onda se stvari iskomplikuju.

- Gospodin Sejdić i ja smo kroz ove duge godine zajedničke borbe za implementaciju postali dobri prijatelji i onda u šali im kažemo ako je potrebno da sve u ovoj zemlji bude djeljivo na tri, onda je i to 100 vas na vlasti djeljivo sa tri 99. Ono jedno što ostaje, pa dajte to jedno Ostalima. Biće da ste ispunili plan, a vama ništa neće smetati.

Međutim, niko nije spreman da odstupi ni sekunde od toga. To je nešto što je prilično čudnovato. Prva stvar koju su njih trojica nakon rata potpisali je da dijele vlast na tri jednaka dijela, bez obzira kakvi budu vaši sljedeći popisi stanovništva."

Finci navodi kako je sama implementacija presude jako jednostavna.

Prigovaraju da je sada malo manjina

- Ja sam, istina, neko ko se bavi pravom cijeli život i ko je čak puno radio i na ustavnom pravu i na pravu manjina, zamišljao da će to biti vrlo jednostavno jer bi samo jednu rečenicu u našem Ustavu trebalo promijeniti. Rečenicu koja glasi da se bira jedan Srbin iz RS, odnosno jedan Bošnjak i jedan Hrvat iz Federacije u Predsjedništvo i treba promijeniti da se kaže da se bira jedna iz RS, a dva iz Federacije od kojih ne može više od jednog biti iz reda istog konstitutivnog naroda ili reda Ostalih. Time je sud u Strazburu i njihova presuda zadovoljena.

Ono što mnogi prigovaraju sada je da je malo manjina, nešto ispod 40.000, međutim zaboravljaju da su u istoj situaciji i Bošnjaci i Hrvati koji žive u RS-u i Srbi koji žive u FBiH. I kad sve to sabreš zajedno sa ovima koji su manjina, to je blizu 400.000 ljudi - rekao je Finci, prenosi "Federalna.ba".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.