PREDSJEDNIK SDS-A

Šarović: Možemo li bez rata formirati vojsku RS?

Legitimno je tražiti svoja prava, ali ovo što tražite je potpuno pogrešno, istakao je

Mirko Šarović. Screenshot

Piše: E. T.

10.12.2021

Nakon uvodnog izlaganja predsjednice Republike Srpske Želje Cvijanović, na zahtjev Kluba PDP-a određena je pauza od 60 minuta. 

Nakon pauze, prvi se obratio Mirko Šarović, predsjednik SDS-a

- Stranka koja je danas na vlasti SNSD je najviše prenijela nadležnosti, i pošteno bi bilo da kažete da jesmo prenijeli nadležnosti, ali se danas kajemo, prevarili smo se i to danas želimo da vratimo i hoćemo da to što smo nekada činili dželimo danas da ispravimo, Mislim da je to poštenije i bolje nego da javnosti prodajemo da smo mi neki heroji - rekao je Šarović. 


Ključno pitanje je da li RS ima snagu za ovakav poduhvat

Dodao je da je potpuno jasno da oni danas ovdje imaju većinu.

- Možda vam opozicija danas u toj mjeri i nije potrebna. Odmah želim da kažem legitimno je tražiti sve prenesene nadležnosti koje je nekada iz različitih razloga izgubila RS - izjavio je.

Rekao je da je ključno pitanje može li RS danas i ima li snagu da iznese ovaj poduhvat.

- Da li je ovakva RS da li ste u stanju da li ste moćni i da li ima mogućnosti da se sve ovo ostvari i učini što ste naumili, Očito je namjera da se vrate sve nadležnosti kroz 140 zakona da to i jeste veliki poduhvat ali je potpuno jasno da smo postali globalni slučaj to treba imati na umu. Ovo pitanje nema u tolikoj mjeri veze sa patriotizmom, sa izdajom sa hrabrošću ali ima veze sa odgoovornošću i razumom. Sa iskrenom procjenom ko ima tako veliku ambiciju da nas sve vodi. Da li je ovo trenutak za ovaj poduhvat? - podcrtao je predsjednik SDS-a


Direktno ugrožavanje mira

Dodao je da ovaj poduhvat može samo da iznese jaka RS, i da ona to danas nije. Tokom obraćanja pitao je poslanike mogu li bez rata formirati Vojsku RS.

- Način na koji se ovo predlaže je direktno ugrožavanje mira i uvođenje RS u opasnu spiralu sukoba sa mogućnošću izbijanja rata, to želim da prenesem Dodiku. Kao stranka ćemo pratiti i podržavati svaki razuman prijedlog, ali on mora da ide kroz dijalog i dogovor. Jednostrane odluke ne, to je opasnost po RS. Dodikov pristup je poguban po RS - rekao je Šarović u svom obraćanju poslanicima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.