ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik nakon sastanka s Pičom: Rekao sam mu da nema izazova vezanih za rat i da je histerija nepotrebna

Ako ostanemo u BiH koja je do sada postojala - na način da se nameću rješenja, onda to ne znači biti na putu, nego pored puta, rekao je Dodik

Milorad Dodik. PIXSELL

Piše: N. Aj.

14.12.2021

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodiknakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan sirom Stjuartom Pičom (Stuart Peach) rekao je da mu je poručio da je državi potreban unutrašnji dijalog te da nema izazova vezanih za rat i da "histerija koja se pravi je potpuno nepotrebna".

Dodik je kazao da je Piču govorio o srpskim civilima nastradalim tokom bombardovanja NATO-a te je dodao kako je izaslanik britanske vlade upoznao tročlano Predsjedništvo sa njegovom misijom.

Da nas ohrabri na dijalog. Ne mislim da je BiH potreban izaslanik. Potreban nam je unutrašnji dijalog i da nema nikakvih tabu tema. Da stavimo sve tačke na dnevni red i da postignemo politički dogovor - kazao je Dodik medijima.

Sir Pič je tokom razgovora izrazio žaljenje zbog smrti “56 ili 59” britanskih vojnika poginulih u Bosni i Hercegovini, otkrio je Dodik, a on mu je rekao da je stradalo mnogo Srba civila od bombardovanja NATO-a.

- I za njima treba jednako žaliti. U BiH nema rata i histerija koja se pravi je potpuno nepotrebna. RS se ponaša u skladu sa Ustavom i neće ići mimo Ustava - kazao je Dodik.

Istakao je da je RS “faktor i strana” koju treba biti poštovati u Bosni i Hercegovini i da drugačije ne može ako se “želi ići dalje” te je naglasio da je upoznao Piča "s činjenicom da RS planira da se ponaša u skladu sa Ustavom".

Ako ostanemo u BiH koja je do sada postojala - na način da se nameću rješenja, onda to ne znači biti na putu, nego pored puta - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.