DOBRE VIJESTI

Ivan Đikić za "Avaz": Koronavirus će postati sezonski

Prvi mjeseci naredne godine bit će dosta opterećujući za zemlje koje su cijepile 50 posto i manje osoba, kaže ugledni naučnik

Đikić: Vakcinacija najbolja zaštita. Arhiv

Piše: M. Smajkić

1.1.2022

Profesor Ivan Đikić, molekularni biolog i jedan od vodećih svjetskih naučnika, u razgovoru za „Dnevni avaz“ ocjenjuje da je 2021. bila godina naučnih uspjeha koji se temelje na stvaranju vrhunskih vakcina.

To je, kaže, godina uspjeha vakcinacije. Podsjećajući na to da su prije tačno godinu vakcinisane prve osobe u zemljama regiona, vakcinacija je otad do danas, naglašava, spasila stotine hiljada života. Stoga, 2021. ćemo, kaže on, pamtiti kao godinu uspjeha vakcinacije.


Zaštitni učinak

Podvlači da, uprkos novim varijantama koje su se pojavljivale i dolazile, vakcinacija još pokazuje najbolji zaštitni učinak, ne samo od teških slučajeva oboljenja i smrtnih ishoda već i u sprečavanju širenja virusa.

- No, očigledno je to da nismo ravnomjerno cijepili populaciju, ne samo u svijetu već i u Evropi, gdje postoje velike razlike; od situacije u BiH, Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, gdje se postotak vakcinacije kreće između 30 i 50. To je izrazito malo i te zemlje za sada imaju najveći rizik od onoga što će se događati u 2022. godini - kaže Đikić.

Kada je riječ o predviđanjima za narednu godinu, iznosi da će prva dva do tri mjeseca biti dosta opterećujuća za zemlje koje imaju oko 50 posto vakcinisanih i manje od toga.


Određena žarišta

- Moja očekivanja su da ćemo u 2022., dijelom zbog karakteristike varijante omikron da se brzo širi i može inficirati izrazito velik broj ljudi, stjecati brzo veći postotak kolektivnog imuniteta, koji će nam pomoći da ćemo u sljedećoj godini ovu bolest pretvoriti iz pandemijske u endemsku. Pojavljivat će se u određenim žarištima, ali neće predstavljati više tako ogromnu opasnost. To govorim ne samo na temelju toga da je omikron varijanta koja je slabija nego da smo stvarno cijepljenjem već postigli i dostigli određenu razinu imuniteta koji uvijek smanjuje teškoće bolesti i hospitalizaciju - naglašava naš sagovornik.

Potcrtava da svi ljudi koji se žele vakcinisati i zaštititi sebe trebaju imati mogućnost uzeti ne samo treću već i četvrtu dozu.

- Cijepljenje neće biti obavezno u četvrtim i petim dozama, ali će biti ponuđeno svima koji žele dodatnu zaštitu. Koronavirus će postati, sigurno, endemski, sezonski virus, koji ćemo moći kontrolirati dodatnim cijepljenjem, a u isto vrijeme našim kolektivnim imunitetom koji ćemo imati do tada - zaključuje Đikić.


Novi lijekovi

Đikić navodi i da je u ovoj godini napravljen ogroman progres u stvaranju novih specifičnih lijekova protiv koronavirusa.

Podsjeća na to da su odobrena dva lijeka koja su napravljena protiv virusnih enzima, specifičnih za koronaviruse.

- Predviđanja su da će novi lijekovi biti borba protiv pankoronavirusa, odnosno, drugih koronavirusa koji će se pojaviti. Dakle, imat ćemo ne samo cjepiva već i lijekove koji će nas štititi - poručuje Đikić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.