STAVOVI

Erol Avdović za "Avaz": Dodik je "diplomirao"

To je jasan američki signal upućen na drugu stranu Atlantika koji bi trebao probuditi i odgovorne govorni ljude iz država EU

Erol Avdović: Dokaz da se sa sankcijama tek krenulo. Avaz

Piše: Alen Bajramović

6.1.2022

Erol Avdović, novinar i analitičar komentirao je za portal "Avaza" nove sankacije koje su SAD izrekle Miloradu Dodiku i ostalima.  

- To što je sa ovim setom sankcija u zvaničnom priopćenju američkog Trezora naglašeno da se radi o akciji američke vlade koja se poziva na najvišu uredbu samog predsjednika SAD Joe Bidena iz juna 2021 – dokaz je da se sa sankcijama tek krenulo. I da će ih biti još. Očito da ovako odlučno promovira odgovornost za one koji predstavljaju direktnu sigurnosnu prijetnju jer poput kartela ili dobro uvezane interesne hobotnice potkopavaju stabilnost cijele regije Zapadnog Balkana - smatra Avdović. 


U njega se opetovano upire prstom

Za razliku od 2017., kaže Avdović, kada je Milorad Dodik po prvi put stavljen na američku crnu listu zbog kršenja Dejtonskog sporazuma – moglo bi se reći da je on na samom startu 2022 uveliko “diplomirao”.

- Sada optužen i za korupciju a ne samo kršenje Dejtona, kao prije pet godina. U njega se opetovano upire prstom zbog sticanje lične materijalne dobiti i Washington to ponavlja već nekoliko mjeseci. To je jasan američki signal upućen na drugu stranu Atlantika koji bi trebao probuditi i odgovorne govorni ljude iz država EU, da se pozabave mogućnošću sankcionisanja kriminalnih radnji za koje se Dodik proziva. Drugo je pitanje hoće li Evropa, odnosno EU – grupno ili pojedinačno to slijedi-ti? Ali signal iz Washingtona je poslat u Brisel i u Berlin i najvažnije evropske metropole. Sada je do njih, jer još ranije je rečeno da bi evropske sankcije Dodika više bolile, bar finasijski, nego američke, jer on u SAD on nema imovine - pojašnjava Avdović.


Bidenova administracija dugo je nagovještavala, može se čak reći – odavno je napravljen ovaj “kovertirani potez” sa sankcijama.

- U međuvremenu Washington je bio i na udaru medijskih Kritika - zašto se kasni sa najavljenim sankcijama. Odabir početka nove 2022 godine za tu akciju pokazuje da će ova cijela godina biti vrijeme za naplatu računa, te da Amerikanci, ne zaboravljaju ko je kriv za ovakvo stanje u Bosni i Hercegovini. Treba ipak pričekati i vidjeti koji će biti njihov efekat, odnosno sasvim konkretno – hoće li Dodik posustati s institucionalnim blokadama u BiH ii nastaviti sa svojim secesionističkim aktivnostima i razbijačkom retorikom. Valja izmjeriti i koliko će se njegovi politički saveznici uplašiti od ovih američkih sankcija - kaže Avdović.

Valja ipak naglasiti, da je ovaj put Dodik identifikovan i kao regionalna prijetnja miru i stabilnosti, a to mu je u ime američkog Ministarstva finansija (Treasury Depertment) - u pisanom priopćenju lično saopštio podsekretar – zamjenik ministra finansija SAD, smatra Avdović.


Jasna poruka iz Washingtona

- To što je je uz Nelsonovu funkciju i naznaka da je on zadužen za praćenje terorizma i skupljanje obavještajnih podataka iz domena glob-alnih finasija ima dodatnu političku težinu. To znači, da je Dodik sada praktično dobio “preporuku” kod evropskih saveznika SAD – koji bi, da se Amerika pita – također trebali krenuti sa sankcijama. Podsekretar Trezora za terorizam i obavještajno praćenje finansija, Brian Nelson zaprijetio je i ostalima, rekavši da “Sjedinjene Države neće oklijevati da djeluju protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda”. Washington neće ostati dužan ni onima “koji omogućavaju i olakšavaju takvo ponašanje”.

Da je tako, dokazuje što su jučer uz Dodika - zbog zloupotrebe položaja sankcionisani i Milan Tegeltija, zbog onoga što mu se pripisuje dok je bio na čelu VSTV, i Mirsad Kukić, zbog onoga što je činio dok je bio direktor Rudnika Banovići.

- Tajming njihovog sankcionisanja također je jasna poruka iz Washingtona, ali tek treba vidjeti ko će iz političkog vrha RS-a biti sankcionisan zbog onoga zbog čega su sankcije fakturisane njihovom šefu i inspiratoru. Dodikova etnonacionalistička retorika Amerikanci doživljavaju i kao kriminalni metod koji odvraća pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti. Američke sankcije su svakao kazna za pokušaj “demontaže Dejtona” i za direktne Dodikove prijetnje teritorijalnom integriteu, dakle pokušajima da razvali državu BiH - zaključuje Avdović na kraju razgovora za portal "Avaza". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.