PROTESTI U BRISELU

Europarlamentarka Tineke Strik: Dodik se mora zaustaviti

Ona je kazala da situacija u našoj zemlji podsjeća na onu iz devedesetih godina

Protesti u Briselu. avaz

Piše: A. Bajramović

10.1.2022

Razaranje BiH nikada više se ne smije ponoviti, kazala je na protestnom skupu Platforme BiH u Briselu poslanica u Evropskom parlamentu Tineke Strik. 

Ona je kazala da situacija u našoj zemlji podsjeća na onu iz devedesetih godina. Pozvala je EU da slijedi SAD u uvođenju sankcija Miloradu Dodiku i odgovornima za trenutnu krizu.


- On nastoji podijeliti zemlju i podriva državne institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom. Za one koji još nisu shvatili poruku kada je održao paravojnu vježbu u oktobru, ili kada je organizirao glasanje u NSRS o povlačenju iz institucija unutar šest mjeseci, vjerujem da jučerašnja neustavna ceremonija uz prisustvo Rusije, Kine, i ratnih zločinaca mora svima otvoriti oči. Dodik se mora zaustaviti – kazala je, pored ostalog, Strik.


Protesti u Briselu. Avaz

Stotine građana okupilo se danas na Šuman trgu u Briselu, na protestima “Zajedno, mi smo Bosna”. 

Na skupu je pročitano i zajedničko pismo građana BiH u domovini i dijaspori, upućeno na adrese svih svjetskih državnika i međunarodnih organizacija i institucija, a koje su podržali i brojni intelektualci i javne ličnosti iz BiH i regiona.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.