SJEĆANJA

U Bužimu obilježena 29. godišnjica bitke "Munja '93": Akciju isplanirao rahmetli Izet Nanić

Ovom je operacijom Izet Nanić odbacio neprijateljsku artiljeriju od Bužima, a određen broj te artiljerije dopremio je i u svoju komandu kao ratni plijen

Piše: E. T.

11.1.2022

Položeno cvijeće i proučena fatiha u znak sjećanja šehide koji su svoje životed dali u odbrani Bosne i Hercegovine - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Na današnji dan prije 29 godina "Bužimski vitezovi" su munjevitim ratnim podvigom u dobro isplaniranoj i vođenoj akciji ušli iza linija agresorske vojske, te stvorili pomutnju u njihovim redovima, javlja kantonalna televizija Unsko - Sanskog kantona, RTV USK.

Bužimska 105. brigada realizirala je uspješno briljantnom taktikom operaciju "Munja ’93" i oslobodila znatan prostor državne teritorije. Ovom je operacijom Izet Nanić odbacio neprijateljsku artiljeriju od Bužima, a određen broj te artiljerije dopremio je i u svoju komandu kao ratni plijen. Bužimska brigada imala je poslije ove akcije po prvi put u svom vlasništvu topove, minobacače i veliki broj municije.

Oslobođena je značajna teritorija, te zaplijenjena veća količina tehnike i naoružanja. Briljantno pripremljena i izvedena bitka ostala je upisana pod nazivom "Munja 93". 

Tim povodom se u znak sjećanja na poginule branioce svakog 11. januara okupe preživjeli, članovi porodica poginulih, predstavnici vlasti, ali i brojni prijatelji i sugrađani. 

Tako je bilo i danas. Na spomen obilježju Kedića glavica centralnom manifestacijom završeno je obilježavanje 29. godišnjice bitke "Munja 93".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.